Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

It Fryske Gea maakt zich sterk voor vitale en bruisende Waddenkust


FRIESLAND - Een vitale en bruisende Waddenkust in Friesland. Dat is waar It Fryske Gea zich sterk voor maakt. Dit heeft de vereniging voor natuurbescherming in Fryslân onlangs bekend gemaakt via het inspiratiedocument Zilte Vitaliteit.

It Fryske Gea presenteert hierin haar visie op de Friese Waddenkust die ze de afgelopen 2 jaar heeft ontwikkeld. De Friese natuurbeschermingsorganisatie gaat graag de dialoog aan met bewoners en gebruikers van het Waddengebied om zo op een verbindende manier te kijken naar kansen en mogelijkheden tussen het zoete binnenland en de zoute Waddenzee.

Versterken van een levendige en vitale Waddenkust
Geïnspireerd door maatschappelijke ontwikkelingen, heeft It Fryske Gea zich gebogen over de vraag op welke wijze de vereniging bij kan dragen aan een vitale Friese Waddenkust. Henk de Vries, directeur It Fryske Gea: "Gezamenlijk kunnen we de Friese Waddenkust verrijken. Met projecten rond zilte landbouw, levendige dorpen, groene dijken en natuur. Er zijn verschillende kansen die we kunnen verbinden. Zo staat de Friese zeedijk een opknapbeurt te wachten, kenmerkt het wonen en werken aan de Friese kust zich door rust, ruimte, stilte en natuur, is er behoefte aan plekken voor de tijdelijke berging van water, zoeken vissen plekken om via zoet-zoutovergangen van de zee naar het binnenland te zwemmen en kan de zilte landbouw de Friese kust van nieuwe impulsen voorzien".

De dialoog opzoeken
Een vitale kust vraagt om samenwerking, want It Fryske Gea kan dit niet alleen. Ze nodigt bewoners en gebruikers uit de kuststreek – landbouw, waterbeheer, recreatie, cultuur, dorpen – daarom uit om in dialoog te gaan. Om met elkaar te zoeken naar gedeelde kansen en te kijken of men elkaar kan versterken vanuit dat ene gezamenlijke belang: een levendige en vitale Friese Waddenkust aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee.


Lees de volledige visie Zilte Vitaliteit van It Fryske Gea

Meer info: www.itfryskegea.nl


Publicatiedatum: 1 februari 2016.
Foto: bij de dijk bij Hallum en Marrum (bron: Jonathan Andrew / Waddenwandelen)

It Fryske Gea maakt zich sterk voor vitale en bruisende Waddenkust
Vergroot deze afbeelding