Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Jan en Barbara Held vd Smaak van NL? Stem nu!


LAUWERSOOG - Deze maand uitgeroepen tot Groningse Held van de Smaak: vissersechtpaar Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van de TS31 Internos en Proef- & Fileerlokaal ‘t Ailand. Vanaf vandaag is de verkiezing Held van de Smaak van Nederland gestart. Ze nemen het op tegen 10 andere Helden, die allen een voorbeeldrol vervullen in de visserij. Elke provincie vaardigt één af (helaas is er geen afgevaardigde uit Drenthe). 

Worden Jan en Barbara ook de landelijke held? Uw hulp is meer dan nodig! Elke stem telt.

Stem nu op uw Held! Stemmen kan tot 11 september 12.00 uur.

Waddenvissers Barbara en Jan Geertsema Grunneger Helden van de Smaak 
“De Waddenzee is de mooiste werkplek van de wereld en vissen één van de mooiste beroepen van de wereld” alsdus de winnaars van de Grunneger Held van de Smaak. Barbara Rodenburg-Geertsema en Jan Geertsema van de VOF TS31 Internos zijn door de vakjury verkozen tot Held van de Smaak Groningen 2015.

Deze maand ontvingen Barbara en Jan de prijs uit handen van de interim voorzitter van de Stichting Streekproducten Groningen Hendrik-Jan Kieft.

“Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatief nemers van Goede Vissers, eigenaar van Proeflokaal- & Fileerlokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants.

Korte keten: van vis naar het bord
Jan en Barbara zorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht.

Als chef van de Slow Food Chefs Alliantie is bij de verkoop van de vis altijd de herkomst bekend, van hun eigen visserij maar ook van collega vissers die met respect voor de zee vis vangen. De visser maakt het verschil, goede vis van goede vissers!

Behoud traditionele kustvisserij voor volgende generaties
Barbara en Jan laten zetten zich in om het ambacht van de staand want visserij door te geven aan de volgende generatie. In Proeflokaal- & Fileerlokaal ’t Ailand en met hun Wadvistochten inspireren ze jonge mensen die betrokken raken bij de Waddenzee vissers. Ze zijn de Slow Food beweging van top tot teen, van vin tot staart,” aldus de juryvoorzitter H.J.Kieft. 

Held van de Smaak 2015
Een vast onderdeel van de Week van de Smaak is de jaarlijkse verkiezing van de ‘Held van de Smaak’. In 2015 staat de verkiezing in het teken van verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren.

Nederland is op zoek naar vissers, chefs, visspecialisten of ambachtelijke verwerkers die verantwoord gevangen of geteelde vis op de kaart zetten. Een Held van de Smaak is een pionier. Een voorbeeld voor anderen. Iemand die de toon zet in zijn of haar vakgebied. Kortom, een echte Held. Een Held heeft direct contact met consumenten en is een actief pleitbezorger voor de Week van de Smaak.

Vanuit heel het land zijn kandidaten voor de verkiezing voorgedragen. En via provinciale voorrondes zijn 11 finalisten geselecteerd die meedingen naar de titel Held van de Smaak 2015 (helaas uit Drenthe is geen geschikte kandidaat voorgedragen).  De finalisten worden allemaal bezocht door de vakjury. Daarnaast is er ook de publieksprijs. Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak op 11 september in Leeuwarden worden de winnaars bekend gemaakt.

Stem nu op uw Held!

 


Datum: 28 augustus 2015.
Foto: Fokke van Saane.
Bron: Week van de Smaak.

Jan en Barbara Held vd Smaak van NL? Stem nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding