Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Kieke en Skranse op Texel: gezamenlijke maaltijd via internet en Kabel TV


TEXEL - Texelaars gaan op 14 april 2020 een gezamenlijke maaltijd organiseren met zoveel mogelijk Texelse producten. Via internet en Kabel TV kunnen inwoners van Texel samen met elkaar eten. Burgemeester Uitdehaag van Gemeente Texel zal de maaltijd openen. Waddengoud culinair onderneemster Annette van Ruitenburg, Labora Returns en PLUS Hooijschuur organiseren het evenement.

De gerechten laten ze bereiden door de keuken van de Krim, die op dit moment niet gebruikt wordt. Het samen eten met een gezamenlijk moment via internet, kabel TV zorgt voor een belangrijk moment om samen te zijn. Vanwege de huidige situatie, waarbij ook op Texel veel bewoners alleen eten, toeristen niet naar het eiland komen, producenten een overschot hebben, is dit een mooi evenement voor het Waddeneiland.

Het Kieke en Skranse menu:
  • Runderstoof van Texels rund.
  • Hutspot met Texelse aardappelen, uien, bonen van Lap.
  • Rijstdessert met zuivel van Texel.
  • Paasei van de twee chocolaterieën van Texel.
  • Er volgt nog een vegetarisch menu, een vismenu en laatste menu is met Texels lamsvlees. 
Hoe kun je deelnemen?

Wil je thuis de maaltijd bereiden alleen, of met partner of gezin dat kan: 

  • Bestel een Kieke & Skranse pakket bij I Love Texel/ PLUS Hooijschuur en kook samen een Texelse maaltijd. Bestel het in de winkel of bel naar 0222-316426 of leg contact via Facebook
  • Maak je gebruik van Tafeltje Dekje dan krijg je deze speciaal bereide maaltijd thuisbezorgd. 

Zo kunnen ouderen, alleenstaanden, gezinnen, jongeren en bewoners van het verpleeghuis en de Gollards samen Kieke & Skranse. 

Idee Kieke en Skranse

Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg, hebben elkaar gevonden in het verkennen van de eetcultuur van de Wadden, en van Texel in het bijzonder. Onlangs organiseerden ze een kookwedstrijd voor Sakmeel /Broeder / Boffer / Jan-in-de-zak. Het enthousiasme dat deze wedstrijd met zich meebracht heeft tot Kieke & Skranse geleid.
 
De vraag nu is: hoe ontmoet je elkaar en eet je samen in deze rare tijd, ook al zit je alleen? Wat als de komende periode er op elke dinsdag samen gegeten en genoten wordt van een maaltijd van Texelse bodem?

Uitvoering

Kieke: om het gevoel van samen eten te realiseren zullen ze mensen helpen om in meerdere kleine groepjes van bijvoorbeeld 6 mensen via videoverbindingen samen te laten eten. Er zal ook een uitzending zijn op het digitale kanaal 177 van Kabeltex, en ICTexel zal dit technisch ondersteunen. Deze maaltijd zal worden ingeluid door de burgemeester van Texel. Voor de volgende diners zullen wethouder Huisman, Lodewijk Dros en mogelijk nog andere sprekers de maaltijd in-, of uitluiden.
 
Skranse: het bereiden van de maaltijden bij de Gollards en bezorgen via Tafeltje Dekje kanaal van een gezamenlijke maaltijd van de producten die op het eiland voorhanden zijn. Ze werken zoveel mogelijk met producten rechtstreeks van Texelse producenten, Annette heeft hiervoor de recepten gemaakt. De keuken van de Gollards kan geen basisproducten verwerken. De keuken van De Krim zal alle voorbereidingen voor haar rekening nemen zoals aardappels schillen, groente wassen en snijden. En wat nu niet op Texel beschikbaar is, kopen ze in de kop van Noord-Holland. Vanuit de bestaande keukens zullen de maaltijden geleverd worden.
 
Het is de bedoeling de komende tijd meerdere diners met steeds andere gerechten op deze wijze te organiseren, telkens met een andere doelgroep, thema, menu en spreker.

Ondersteuning

De leden van de Rotary en Rotaract helpen bij de praktische invulling door bij de maaltijden te helpen met de uitzending van de videostream.

Voor de volgende edities willen ze graag ook samenwerken met diverse organisaties op Texel. Dus wil je dit initiatief als organisatie, bedrijf of persoon ondersteunen laat het hen dan weten. Ze zoeken ook sponsoren om de maaltijden voor een redelijke prijs te kunnen blijven aanbieden. 

Richtlijnen Corona van het RIVM

Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM.

Organisatie
  • Dirk van der Beek - Labora Returns
  • Erwin Goënga - PLUS Hooijschuur
  • Annette van Ruitenburg - Culinair Eiland Projecten

 

Publicatiedatum: 9 april 2020.
Foto: © Annette van Ruitenburg.

Kieke en Skranse op Texel: gezamenlijke maaltijd via internet en Kabel TV

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding