Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Klipper de Najade heeft nog twee mooie zeiltochten in oktober


HARLINGEN/LAUWERSOOG - De Najade doet op 19 t/m 21 oktober mee met de Brandarisrace vanuit de haven in Harlingen. Er zijn nog 4 kooien beschikbaar inclusief heerlijk eten en alledrankjes aan boord. En in de herfstvakantie van 21 t/m 26 oktober kunnen families nog mee om uit te waaien op de Waddenzee. 

Meer info en aanmelden: www.zandbankzeilcharters.com

Zeilklipper Najade

De Najade is een platbodemschip dat nog op de klassieke manier is getuigd. Ook nu wordt er nog steeds op de traditionele manier met haar gezeild. Deze een-mast klipper met zijn "vlakke" rompvorm is speciaal voor de ondieptes zoals de Wadden en de kanalen gebouwd.

De Najade is een van de weinige platbodemschepen, die behalve voor de Nederlandse wateren ook een certificaat voor het Duitse wad en de Oostzee heeft.

Door haar geringe diepgang (1.15 m.) is zelfs het kleinste Deense, Duitse of Poolse haventje voor haar toegankelijk. Met andere woorden: de Najade kan van iedere zeiltocht in zeer uiteenlopende gebieden een ware ontdekkingstocht maken.

Ook kinderen zijn van harte welkom aan boord; ze beschikken over voldoende goede kinderzwemvesten en leeflijnen.

Onderdeks

Wie het ruim van de Najade betreedt zal zich onmiddellijk thuis voelen. Het interieur voldoet aan alle eisen van deze tijd. Veel licht, overal stahoogte, een moderne keuken, ruime kooien en goede sanitaire voorzieningen. Toch ademt het ook nog steeds dat typisch scheepse sfeertje waarin het na een dag vol zon, wind en water zo goed borrelen en napraten is.

Geschiedenis

De Najade is een robuust ruim bemeten schip dat in 1897 van stapel liep op de werf "Van den Adel" in Papendrecht.                                

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het schip in Amsterdam, waar het door de bezetter met explosieven werd volgeladen. Op deze manier zouden ze in noodgevallen een snelle blokkade van de haven kunnen realiseren.

De toenmalige eigenaar van de Najade zag echter kans om er ’s nachts met het schip vandoor te gaan. Hij verstopte het schip in de Biesbosch, door het met riet af te dekken. Niemand heeft haar tijdens de oorlog gevonden. Na de watersnoodramp van 1953 in Zeeland, werd de Najade bij de bouw van de Deltawerken als vrachtschip ingezet.

Tot 1974 voer het schip met uiteenlopende soorten vracht over de kustwateren. Daarna werd ze met veel zorg omgebouwd voor de chartervaart.

Publicatiedatum: 11 oktober 2018.
Foto: © de Najade.

 

Klipper de Najade heeft nog twee mooie zeiltochten in oktober
Vergroot deze afbeelding