Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Kollumer Zoete Erwt in kant-en-klare maaltijd getest in supermarkten Friesland


KOLLUM - Vanmorgen is het bijna verdwenen oude erwtenras Kollumer Zoete Erwt  gepresenteerd in een kant-en-klare maaltijd in de Jumbo supermarkt in Kollum.

Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen en ambachtelijke maaltijdservice Earlik Ite Fryslân uit Grou boden erwtentelers  Jan van der Velde uit Kollum en Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie de eerste kant-en-klare maaltijden aan.

Ook Jan Boerema, wethouder Kollumerland, kwam onverwacht ten tonele en smikkelde mee van de eerste maaltijd.

De komende weken moet blijken of deze met de hand gemaakte kant-en-klare maaltijden aanslaan in een 20-tal supermarkten in Friesland.

Met uitsterven bedreigd
De Kollumer Zoet Erwt, in 2006 bijna met uitsterven bedreigd, ware het niet dat teler Jan van der Velde uit Kollum slechts 6 erwtjes had bewaard. Hij gaf ze aan collega-teler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie die met deze 6 erwten poogde er weer een bloeiende teelt van te maken.

En dat is gelukt. Een paar jaar geleden bracht Greydanus al een pondsverpakking van deze erwten op de markt. “Dat krijgt nu navolging in de vorm van ambachtelijke kant-en-klare maaltijden om ook de ‘snelle’ klant te laten genieten van bijzondere streekeigen gewassen. Als de test aanslaat dan gaan we proberen uit te breiden naar meer supermarken in Friesland”, aldus Tjalke Stoelwinder van Greydanus.

Met de hand gemaakte kant-en-klare maaltijden
Earlik Ite Fryslân maakt al deze maaltijden. Niet via een fabrieksmatig proces waar mensen alleen nog maar verstand hoeven te hebben van automatische systemen, maar grotendeels met de hand en op culinair gevoel gemaakt door Jeroen Drenth.

“Als ambachtelijke maaltijdservice willen we een  brug slaan tussen mensen die houden van zelf gemaakt eten van bovenal verse ingrediënten, maar die dat op een of andere manier niet kunnen of geen tijd hebben om zelf te koken. Dat zelf maken doen wij voor ze waarbij we smaak het allerbelangrijkste vinden. Hierdoor gebruiken we veelal producten uit de eigen streek van goede kwaliteit in plaats van zo goedkoop mogelijke ingrediënten inkopen van anonieme fabrikanten ergens op de wereld. Nu hopen dat de men het verschil gaat proeven”, vertelt Jeroen Drenth.

Landelijk erkend streekproduct uit het Waddengebied
Omdat de Kollumer Zoete Erwt geteeld wordt in Sint Jacobiparochie in het noordwest Friese Waddenkustgebied dragen de erwten en de kant-en-klare maaltijden het Waddengoud keurmerk. Waddengoud ziet de supermarkten als een kans om het streekproduct op een hoger plan te tillen. “Het bereikt een groter publiek wat een impuls kan betekenen voor streekproducten en de regionale economie. En via ons keurmerk is de streekeigen en ambachtelijke kwaliteit van het product gewaarborgd”, noemt Henk Pilat van Stichting Waddengroep (eigenaar Waddengoud).

Praktijknetwerk Landschap van Smaken
Het kant-en-klare maaltijdenproject wordt ondersteund door het landelijke Praktijknetwerk Landschap van Smaken waarbinnen boeren, verwerkers, horeca en de handel kennis en ervaringen uitwisselen rond het telen, verwerken en vermarkten van oude en bijzondere rassen en gewassen. Als de test succesvol blijkt, zal het project via het praktijknetwerk ook op landelijke schaal een vervolg krijgen.

Datum: 24 januari 2014.

Kollumer Zoete Erwt in kant-en-klare maaltijd getest in supermarkten Friesland
Vergroot deze afbeelding