Kustvisser Barbara Rodenburg: Je serveert een gerecht van eb en vloed
LEEUWARDEN/WAGENINGEN - Afgelopen week is kustvisser Barbara Rodenburg van Fileerlokaal ’t Ailand te gast geweest op een 3-tal foodbijeenkomsten waar ze dieper in is gegaan op de principes en achtergronden van de kleinschalige kustvisserij.
Afgelopen maandag was ze bij de Food Professional Day dat plaatsvond in Wageningen. Ze vertelde dat vis meer is dan een bord met eten. Het is juist het verhaal van de visser en zijn ambacht dat samen met de kennis en vaardigheid van de chef-kok smaak en waarde geven aan een gerecht. Deze beleving rondom vis geeft extra kwaliteit aan de geserveerde vis, een toegevoegde waarde die het bestaan van de kleinschalige kustvisserij rechtvaardigt en ondersteunt. Met de keuze voor met zorg gevangen vis van vissers uit de regio wordt de chef een bondgenoot van vissers en de zee, luidde haar boodschap.
Een gedicht van John Wedgewood Clarke, dat Barbara in haar presentatie gebruikte vat deze beleving helemaal samen:
Je serveert meer dan een bord met vis. Het is een gerecht van eb en vloed, golven en gronden, netten en haken ‒ alles wat niet gevangen werd, brengt het gerecht op smaak.
John Wedgewood Clarke
Foodbloggersdag
Afgelopen dinsdag stond Barbara tijdens de Foodbloggersdag in Smaakstad Leeuwarden op een historische Waalschokker bij de Prins Hendrikbrug. Ze vertelde over de geschiedenis van de kust- en binnenvisserij. Waalschokkers visten vroeger op de benedenrivieren met een zogenoemde ankerkuil op onder andere zalm. “Dat de zalm uit de Rijn en onze kustwateren is verdwenen komt zeker niet alleen door de visserij. Grindwinning op de paaiplaatsen van de zalm, zeekeringen, dammen, dijken en vervuiling hebben hun tol geëist”, vertelde Barbara. Vandaar de stelling van Barbara dat we allemaal met elkaar de verantwoordelijkheid delen voor rijke wateren en goede visbestanden. "Het mooie is dat we er dan ook samen van kunnen genieten".
FC Horecabokaal 2015
Afgelopen donderdag was Barbara op Middelbare Hotelschool Friesland bij de studentenwedstrijd om de Horecabokaal. Ook daar vertelde ze over de kustvisserij in de Waddenregio en presenteerde ze Wilde Waddenoesters van eigen vangst.
Fileerlokaal ‘t Ailand
Om de verhalen van de vis en de zee te vertellen en het vakmanschap van de kustvisserij te kunnen overdragen zijn Jan en Barbara bezig met de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand. Hiermee willen ze de visser, viseter en de verhalen van de visserij bij elkaar brengen. Ze zullen er mensen leren hoe met vis om te gaan, hoe ze zelf vis kunnen fileren en bereiden. Daarbij willen ze mensen ook kennis laten maken met onbekende vissoorten en zeegroentes om zo mensen de rijkdom van de zee te leren waarderen en daarmee goed om te springen.
Voor de realisatie hebben ze een crowdfundingproject gestart. Hiervoor hebben ze uw hulp nodig. Kijk op www.crowdaboutnow.nl/tailand en draag ook uw steentje bij aan een gezonde en belevenisvolle visserij.
Datum: 27 maart 2015.