Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Kweldercentrum krijgt Waddengoud uit handen van Tineke Schokker


HALLUM - Afgelopen zaterdag heeft de directeur van It Fryske Gea, Henk de Vries, het Waddengoud streekkeurmerk ontvangen voor Kweldercentrum Noarderleech bij Hallum. Gedeputeerde van de Provinsje Fryslân, Tineke Schokker, overhandigde het certificaat en muurbordje van Waddengoud buiten bij het Kweldercentrum.

Noarderleech is een informatiepunt dat natuurkennis en de historie van de kwelders overbrengt op het publiek en van waaruit bezoekers ook belevingstochten over het buitendijksgebied kunnen maken. De bekroning met Waddengoud vormde een mooie start van de open dag die ook deze dag plaatsvond.

Het Kweldercentrum Noarderleech is in oktober van 2013 geopend. Grotendeels gerund door vrijwilligers. Nu acht maanden later is er de erkenning voor het centrum en haar werk in de vorm van het Waddengoud keurmerk. Zowel directeur Henk de Vries als Gedeputeerde Tineke Schokker, tevens bestuurslid van het Waddenfonds, waren blij verrast dat het Kweldercentrum al zo snel het keurmerk in ontvangst mocht nemen.

“In oktober opende ik het centrum en nu mag ik al het Waddengoud uitreiken. Een signaal dat het Kweldercentrum erg goed bezig is om de natuur, cultuur en historie van het rijke kwelderlandschap achter onze Friese dijken voor het voetlicht te brengen”, aldus Tineke Schokker.

Pieter Krabbendam, voorzitter van Stichting Waddengroep (beheerder Waddengoud keurmerk), beet het spits af tijdens de uitreiking en vertelde in vogelvlucht over de geschiedenis van Waddengoud tot en met de jongste toekenning van het Waddengoud keurmerk: de uitreiking aan Kweldercentrum Noarderleech. Naast de duidelijke connectie met de Waddennatuur, prees hij ook het duurzaam gebruik van water, stroom en materialen en het gebruik van eerlijke streekproducten door het Kweldercentrum.

Kweldergebied Noarderleech
Wat tachtig jaar geleden ooit bedoeld was als landaanwinning voor landbouwgrond, vormt nu het buitendijks natuurgebied Noarderleech waar flora, fauna en Waddenzee vrij spel hebben. Turend vanaf de dijk is in dit natuurlandschap ook een klein gebouwtje in de verte te zien. In de regio veelal bekend als enkel een vogelkijkhut, maar tijdens de open dag van afgelopen zaterdag werd duidelijk dat dit meer is dan een plaats waar alleen vogels worden bekeken. Oorspronkelijk was dit een Duitse bunker uit de 2e wereldoorlog. Via wandeltochten en de Seedykstertoer konden bezoekers van de open dag de bunker bezoeken, het buitendijksgebied beleven en vele andere interessante kennis opdoen over de natuur en historie van het gebied.


Datum: 3 juni 2014.
Foto: Gedeputeerde Tineke Schokker en directeur van It Fryske Gea, Henk de Vries, tonen de Waddengoud vlag bij Kweldercentrum Noarderleech.

Kweldercentrum krijgt Waddengoud uit handen van Tineke Schokker
Vergroot deze afbeelding