Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij in tv-programma BinnensteBuiten op NPO2


KLOOSTERBUREN - Op een zomerse dag in augustus heeft het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten tv-opnames gemaakt bij biologisch en Waddengoud akkerbouwbedrijf Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij in Noord-Groningen. De teelt en verwerking van biologische Groninger zwarte mosterd staat centraal in de uitzending die op woensdag 3 oktober 2018 om 18.45 uur op NPO 2 uitgezonden wordt. 

Chef-kok Leon Mazairac was in Noord-Groningen voor de echte Groninger mosterd. Hij begint bij de basis bij het biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Havenga in Kloosterburen waar het mosterdzaad gezaaid, geteeld en geoogst wordt. Midden in het mosterdveld krijgt Leon uitleg over de specifieke teelt van zwarte mosterd, terwijl op de achtergrond de combine de mosterd aan het dorsen is.

Daarna rijdt Leon door naar Eenrum waar Abrahams Mosterdmakerij zit. Daar verwerken Wendy en Sten Boonstra het mosterdzaad tot pittige mosterd volgens traditioneel Groninger recept. Dit inspireert Leon tot verrukkelijke creaties en samen proeven ze van de heerlijke gerechtjes van de verse mosterd. 

In het project ‘Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem’ werken boeren en mosterdfabrikanten samen om de teelt van Groninger mosterdzaad en productie van Groninger mosterd weer bij elkaar te brengen. Het klinkt zo simpel, maar al decennialang was het niet meer zo logisch. De teelt van mosterdzaad is in Nederland bijna verdrongen door granen, maïs, suikerbieten en aardappelen. Ook is het voor boeren een ‘risicovol’ gewas omdat het lastig te oogsten is door de fragiele kafjes. Met dit project wordt de korte lijn tussen boer en mosterdmakerij weer in ere hersteld. Het biologische zwarte mosterdzaad geeft de mosterd een intens pittige smaak."

Landgoud

Landgoud is een biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Havenga. Aan de Groninger Waddenkust worden met veel zorg en aandacht eerlijke producten geteeld. Naast mosterdzaad staat er ook spelt, witte aalbessen, hop, pootaardappelen, wortelen, appels en baktarwe op het land. Dit allemaal op biologisch wijze, samen met de natuur! Sinds 2012 hebben de producten van Landgoud het Waddengoud-keurmerk. Over de producten van Landgoud wordt regelmatig geschreven in onder meer de lifestyle magazines Seasons, Noorderland, Landleven, de food magazines Delicious, Elle Eten en Smaakmaken

Abrahams Mosterdmakerij

Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum wordt gerund door Wendy en Sten Boonstra. In de provincie Groningen waren van oudsher vele boeren en kruideniers die hun eigen producten maakten. Door de jaren heen zijn deze producenten veelal verdwenen. Bij Abrahams Mosterdmakerij daarentegen wordt tot op de dag van vandaag op ambachtelijke wijze mosterd geproduceerd. Dit gebeurt volgens traditioneel Groninger receptuur en zoveel mogelijk met Groninger ingrediënten. Dankzij de lokaal geteelde biologische mosterdzaden is Abrahams mosterd momenteel oprecht de ‘Groningste’ mosterd. Lekker pittig, duurzaam en biologisch.

BinnensteBuiten

BinnensteBuiten biedt binnen- en buitenshuis een kijkje waarbij mensen vol liefde en passie op een inspirerende manier vertellen over hun bijzondere woning, opvallende interieur, indrukwekkende (moes)tuin of duurzaam geproduceerde (streek)producten. Onderwerpen zijn onder meer: een duurzaam huis van boomstammen, een tot woonhuis verbouwde werfkelder, bijenkassen op het dak, boksende hazen, oesterzwammen kweken op koffiedik, een moestuin voor de hele buurt of een oogverblindende bloementuin. Het programma wordt elke werkdag uitgezonden op NPO 2 om 18.45 uur en op zaterdag met een extra lange uitzending om 17.10 uur.

 

Publicatiedatum: 3 oktober 2018.
Foto: ©Abrahams Mosterdmakerij.

 

Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij in tv-programma BinnensteBuiten op NPO2
Vergroot deze afbeelding