Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Leren schrijven op Terschelling en Vlieland


VLIELAND/TERSCHELLING - De Stichting Over ’t Wad organiseert de schrijfcursus 'Eilander portretten' voor liefhebbers van de Waddeneilanden. Cursisten leren verhalen van eilandbewoners vast te leggen in verhalende portretten. Sander Warmerdam, hoofdredacteur Leeuwarder Courant, Henk Blanken, journalist en schrijver en Henk Tameling, publicist De Wadden voor dummies en oud-directeur Waddenvereniging begeleiden de cursus.

De cursus vindt plaats op Vlieland van 21 t/m 25 september 2020 en op Terschelling van 5 t/m 9 oktober 2020.

'Eilander portretten' geeft eilandliefhebbers de kans om in een inspirerende waddenomgeving de verhalen van oorspronkelijke bewoners van een Waddeneiland creatief te bewerken tot geschreven portretten.

Hoe was het leven op de Waddeneilanden in de Tweede Wereldoorlog, de jaren vijftig en zestig? Welke beroepen op de Waddeneilanden zijn verdwenen? Wat is er de laatste vijftig jaar op de eilanden veranderd op het gebied van werk en inkomen?  Hoe hebben de bewoners van het eiland zelf die tijd beleefd? De tijd dringt – voordat je het weet kan de generatie eilandbewoners van zeventig jaar geleden niet meer vertellen hoe het leven op de Wadden vroeger was.

De schrijfcursus Eilander portretten is voor mensen die graag schrijven over hun favoriete Waddeneiland. Op een mooi eiland leren zij de fijne kneepjes. De cursisten gaan in gesprek met eilandbewoners en bewerken vervolgens hun ervaringen en levensgeschiedenissen tot verhalende portretten.

Ervaren schrijvers met passie voor het Wad begeleiden de cursisten van maandag tot en met vrijdag. In de cursus komen basiselementen van de verhalende journalistiek aan de orde.  De cursisten worden na afloop van de cursus digitaal verder begeleid bij het publicatieklaar maken van het eigen schrijfresultaat. De beste eilander portretten worden gepresenteerd op internet (VisitWadden en De Wadden voor dummies), gepubliceerd op de website lc.nl en mogelijk in de Leeuwarder Courant en in boekvorm.

Praktische informatie  

Vlieland

  • Locatie: Boshuizen Camping Stortemelk.
  • Data: maandag 21 september 12 uur tot en met vrijdag 26 september 2020 11.00 uur.

Terschelling

  • Locatie: Volkshogeschool Terschelling, Hoorn.
  • Data: maandag 5 oktober 12.00 uur tot en met vrijdag 9 oktober 2020 14.00 uur.

Meer informatie en aanmelden op: 

https://www.dewaddenvoordummies.nl/schrijfcursussen/

Informatie over de docenten

Henk Blanken (1959) schreef voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en The Guardian. Hij was adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Voor zijn journalistieke werk kreeg hij een Tegel, een Gouden Pennetje en een EU Health Prize for Journalists.  Zijn Handboek voor Verhalende Journalistiek wordt veelvuldig gebruikt voor trainingen en opleidingen van journalisten en schrijvers. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en daardoor is er een grote kans op dementie. Voor De Correspondent onderzoekt hij hoe om te gaan met aftakeling en de dood. Zijn laatste publicatie is Beginnen over het einde (2019). https://www.henkblanken.nl/

Henk Tameling (1952) is als docent Nederlands en (interim)schoolleider verbonden geweest aan onderwijsinstellingen in Friesland, Groningen en de Randstad. Tot aan zijn pensionering in augustus 2018 was hij waarnemend rector van het Coornhert Lyceum in Haarlem.  Tameling was directeur van de Waddenvereniging en uitgever van de boot-aan-bootkrant Over ’t wad en Terschelling Magazine. Henk Tameling publiceert tweewekelijks over zijn belevenissen op Vlieland, Terschelling en de andere Waddeneilanden in de Harlinger Courant. Publicaties in boekvorm: Geluksvogel, Over’t Wad en De zwaardschede. Als vrijwilliger is hij actief bij de stichting Over ’t Wad, stichting Vrienden van het Westfries Museum en stichting Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs. www.dewaddenvoordummies.nl

Sander Warmerdam (1973) is sinds 2018 hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Zijn liefde voor de journalistiek ontwaakte toen hij Amerikanistiek ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij bij het NOS Radio 1 Journaal. In 2007 werd hij 'bureau chief' in Washington, in 2012 chef economie in Hilversum en later eindverantwoordelijke voor de website NOS.nl.  Na achttien jaar NOS koos hij voor de dagbladpers. Hij is, met uitzondering van zijn tijd in Amerika, altijd in Friesland blijven wonen. Wat deze provincie voor hem betekent? “Alles. Fryslân is myn thús en dat hat it altyd west.”

 

 

Publicatiedatum: 12 juni 2020.
Foto: Stichting Over 't Wad logo.

 

Leren schrijven op Terschelling en Vlieland
Vergroot deze afbeelding