Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Liever Lokaal: 28 november presentatie & signeersessie op Texel


DEN BURG - In navolging van de landelijke presentatie afgelopen week, vindt  morgen op vrijdag 28 november op Texel de presentatie van het eerste Slow Food kookboek plaats. Om 16.00 uur die dag presenteren Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe het boek bij Nauta Boek in Den Burg.

Annette is één van de schrijvers en Ruth heeft de fotografie van het boek op zich genomen. Beide dames wonen en werken op Texel en zullen die dag tevens boeken signeren.

Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen
Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten - dat is waar Liever Lokaal over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft?

Je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen – van hooikoorts tot filemeldingen – maar vreemd genoeg niet: ‘De asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ Liever lokaal is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin?

Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder – om over de vervuilende food miles nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben een duidelijke binding met de streek, en meestal ook meer smaak waarbij lokale invloeden, zoals het weer en het moment van de oogst, deze ambachtelijke smaak onderstrepen!

Lekkernijen van de Wadden
In het boek zijn diverse lekkernijen die de Waddenregio te bieden heeft opgenomen. Zoals vis en schaal- en schelpdieren van de Goede Vissers en Texelse schapenkaas.

Carlo Petrini, voorzitter Slow Food Internationaal, over Liever Lokaal:

"Ik raad iedereen aan om dit boek in de keuken bij de hand te houden en het regelmatig door te bladeren. De tips en trucs die erin staan helpen ons om beter te eten en – uiteindelijk - beter te leven in onze eigen omgeving."

www.slowfood.nl

Annette van Ruitenburg, Texel:

"Al mijn eten binnen een straal van 10 kilometer!"

“Aardappelen, asperges, harder, zeebaars, Waddengarnalen, zuivel en groenten, lamsvlees, Texels weiderund, schapen-, geiten- en koemelkkaas, appels, pruimen, aardbeien en peren. Verder cranberry’s, shiitakes, gans, unieke Texelse lamsoorhoning, zilte groenten, oesters, kokkels, bonen en peulvruchten, kruiden en wilde planten, bloemen, bessen, zeewier en tamme kastanje. En er komen telkens weer nieuwe ingrediënten bij. Al dit lekkers komt van mijn lokale producenten, heb ik geoogst in eigen moestuin of in de natuur geplukt. Als een ‘natuurgastronoom’ speur ik mijn omgeving af naar eetbare zaken.”

Lokaal eten
"Ik heb geluk: op Texel kan ik een keur aan ingrediënten vergaren voor een heerlijk puur en vers menu. Omdat het voedsel zo lokaal is, weet ik goed wanneer ze in het seizoen zijn. De lekkerste aardbeien koop ik natuurlijk bij de tuinder. In de vroege zomer staan de kraampjes aan de weg. Als het voorjaar koud is weten we dat we moeten wachten, maar als de asperges er eenmaal zijn, dan koop je dagvers. Het gaat in dit boek om eten met een goeden (na) smaak. We raden aan verantwoorde vis uit het seizoen te kopen, wij schrijven over vlees met van dieren die goed hebben geleefd, groenten uit het seizoen, en bessen, fruit ook uit het wild."

Annette is kok, tuinier en kookboekenschrijver en heeft veel kennis van streekproducten en natuurlijk koken. Tevens is ze initiatiefnemer en bestuurslid van Slow Food Texel. Annette maakte al eerder succesvolle kookboeken samen met fotograaf Ruth de Ruwe, waaronder Onvergetelijke groenten, De smaak van de Wadden en Eten voor je kind.

Annette en Ruth zijn beiden Waddengoud gecertificeerd.

Enkele verkooppunten Liever Lokaal

Voorbeelden van gerechten uit Liever Lokaal


Groentetaart met ansjovisGroentepudding met zeewier
Schol met druiven'Kibbesoep'Vlierbessentaart


Datum: 27 november 2014.

Liever Lokaal: 28 november presentatie & signeersessie op Texel

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding