Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Marc. nieuw concept voor zilte verrassingen van Texel


TEXEL - Een aardappel met een fantastische smaak, geteeld op zilte grond. Onmogelijk volgens de wetenschap, maar op Texel succesvol ontwikkeld en nu officieel gelanceerd: Zilte Aardappels van Marc. Een aardappel met een verhaal, die wereldwijd voor een doorbraak kan zorgen. Nog dit najaar is de Texelse zilte pieper landelijk verkrijgbaar in supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Als innovator en motor achter de zilte teelten geniet Texelaar Marc van Rijsselberghe landelijke bekendheid. Honderden beleidsmakers, culinair specialisten, topkoks, telers en veredelaars bezochten de proeflocaties op Texel waar de ontwikkeling, teelt en opschaling van zouttolerante gewassen plaatsvindt.

Na jarenlang experimenteren is het hen gelukt een aardappel te ontwikkelen op zilte grond. Smaakvol, romig en vol mineralen en vitaminen. Deze zilte aardappel is de testfase ontgroeid en wordt op grote schaal verbouwd op de zilte akkers van de Wadden.

Stichting Waddengroep (eigenaar streekkeurmerk Waddengoud) steunt het zilte project.

Deze succesvolle ontwikkeling betekent een mondiale doorbraak. Wereldwijd wordt zo'n 1,5 miljard hectare landbouwgrond bedreigd door verzilting. Voor deze akkers ontstaan nieuwe kansen. Zilte teelten kunnen bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. De eerste stappen daartoe zijn gezet.

Hoe Marc. dat gaan doen, welke verrassende extra's hun aardappel nog meer heeft en welke zilte producten van Marc. binnenkort volgen, wordt bekendgemaakt tijdens de officiƫle lancering van het merk Marc. en de introductie van de Zilte Aardappel op vrijdag 12 september op Texel.


Datum: 4 september 2014.

Marc. nieuw concept voor zilte verrassingen van Texel
Vergroot deze afbeelding