Mesheften het nieuwe Waddengoud
HARLINGEN - Mesheften, iedereen heeft ze wel eens gezien. Lopend langs het strand of langs de kust van Wereld Erfgoed Waddenzee ziet menig strandganger regelmatig langwerpige rechthoekige schelpen liggen. Dit zijn mesheften, ook wel scheermessen genoemd . Deze schelpdieren hebben net zoals oesters een heerlijk witgeel lekkernij binnenin. In Frankrijk en Spanje een specialiteit. In Nederland onbekend. Meromar en Veltman Visservice uit Harlingen en Stichting Waddengroep willen van mesheften een waardig streekproduct uit het Waddengebied maken en het op die manier op de Nederlandse markt brengen.
Meromar is een verwerkingsbedrijf van schaal- en schelpdieren en maakt de mesheften klaar voor gebruik. Veltman Visservice is een horecagroothandel gespecialiseerd in dagverse vis en schaal- en schelpdieren. Veltman en Meromar werken nauw samen en zien dat er steeds meer vraag is vanuit de horeca naar bijzondere streekproducten. Zij zien daarom veel mogelijkheden voor mesheften richting restaurants.
De Waddengroep is een organisatie voor de stimulering en ontwikkeling van producten en diensten uit het Waddengebied. Zij verlenen onder andere het keurmerk Waddengoud. Voor vis gebeurt dit aan de hand vanstandaards per vissoort, waarin een uitwerking wordt gegeven van de uitgangspunten:
- gevangen in het Waddengebied;
- verwerkt in het Waddengebied;
- duurzaam gevist.
Vissers en visverwerkers die zich aansluiten bij Waddengoud moeten zich aan deze richtlijnen houden. Onafhankelijke controle moet dit waarborgen.
Ook voor mesheften is nu een Waddengoud standaard in de maak. Een onafhankelijk expert op gebied van visserij en natuur stelt de richtlijnen op. Aan natuurorganisaties als de Waddenvereniging en de Vogelbescherming worden de standaars voorgelegd voordat ze definitief worden gemaakt. Na toetsing aan de standaards kunnen mesheften als culinair Waddengoud op de menukaart gaan prijken.
Datum: 6 april 2012.