Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Nieuwe natuurreisgids maakt zich sterk voor Werelderfgoed Waddenzee


WADDEN - Dit jaar vieren bestaat UNESCO Werelderfgoed Waddenzee 10 jaar. Voor Crossbill Guides een ideaal moment om haar Waddengids te presenteren. Deze eerste volledige natuurreisgids van het Nederlandse Waddengebied laat de lezer kennismaken met de unieke waddendynamiek, de natuur, het landschap en de verhalen van de eilanden en de kust. Op 21 februari wordt de Crossbill Waddengids gepresenteerd in Afsluitdijk Waddencenter in Kornwerderzand.

Het boek (en bijhorende app) beslaat het hele Nederlandse Waddengebied, inclusief de vastelandskust. Het is de eerste gids over het Nederlandse deel van het UNESCO Werelderfgoed. Het geeft uitgebreide achtergronden over natuur en landschap en koppelt deze aan 28 routes en tal van locaties en excursies waarop je deze het best kunt ervaren. De routes zijn zo samengesteld dat de gebruiker alle ecosystemen kan verkennen en de grootst mogelijke diversiteit aan flora en fauna kan zien – van dwergbloem tot reuzenstern. 

Bewustwording

Dat de UNESCO- status alleen niet voldoende is om het Waddengebied te beschermen bleek een paar weken geleden toen de inhoud van overboord gevallen containers de randen en platen van het Werelderfgoed ernstig vervuilden met een metersbrede laag plastic afval. Een ecologische ramp voor het zeer kwetsbare ecosysteem. Bewustwording is een belangrijke vereiste voor een betere bescherming. Auteur en ecoloog Dirk Hilbers: ‘Ik hoop met de reisgids te bereiken dat mensen zich realiseren hoe mooi en belangrijk, maar ook hoe ontzettend kwetsbaar het Waddengebied is. Met de gids probeer ik mensen te verleiden een bezoek te brengen aan de Wadden, of met de gids in de hand en van de vele uitgewerkte routes te volgen.’

Routeapp

De routes zijn ook te lopen en te fietsen met behulp van de routeapp, die voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken is. De app is meer dan een routewijzer – hij helpt je om flora en fauna zelf te vinden. Anders dan enige andere app geeft hij informatie over het voorkomen van planten en dieren in het betreffende seizoen dat je de route loopt. Ook bevat hij een ‘in-app’ veldgids met foto’s, herkennings- en waarnemingstips én kun je je route zo samenstellen dat je alleen berichten over de onderwerpen krijgt die jij interessant vindt. 

Mooiste Natuurgebied

De Crossbill Waddengids is gerealiseerd in het kader van ‘Het Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Deze publieksverkiezing werd in 2016 gehouden op initiatief van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en werd glansrijk gewonnen door het Waddengebied. De Waddengids is onderdeel van de serie Crossbill Guides, de grootste serie natuurreisgidsen van Europa, geproduceerd door de gelijknamige non-profit organisatie. 21 februari 2019 wordt de Crossbill Waddengids en –app gelanceerd. 

Crossbill Wadden – de natuurgids
  • Uitgeverij: Crossbill Guides / KNNV-Uitgeverij 
  • Prijs: € 25,95
  • ISBN: 9789491648151
  • Pagina’s: 368, full colour met talrijke foto’s, illustraties en kaarten
  • Formaat: 21 x 15 cm
  • Verschijnt: 21 februari 2019
  • Presentatie: 21 februari Afsluitdijk Waddencenter Kornwerderzand
  • 1, 2 en 3 maart Fiets- en Wandelbeurs Utrecht
  • Route-app: ‘Crossbill Wadden’ gratis te downloaden in appstore en playstore

Publicatiedatum: 19 februari 2019.
Foto: ©Crossbill Guides. 

 

 

Nieuwe natuurreisgids maakt zich sterk voor Werelderfgoed Waddenzee
Vergroot deze afbeelding