Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Nieuwe oogst historisch aardappelras Berlikumer Geeltje is binnen


BERLIKUM - Rond 1890 ontstaan en in de loop van de vorige eeuw verdrongen door nieuwe rassen met een grotere opbrengst, maar de gebroeders Smits van Smits Berlikum hebben deze maand weer aardappelen van het ras ‘Berltsumer Gieltsje‘ (Berlikumer Geeltje) geoogst.

Smits Berlikum verbouwt deze historische en authentieke aardappelen in Berlikum en brengt ze zelf op de markt. De oogst gaat geheel met de hand.

Het ‘Berltsumer Gieltsje’ is een echt Fries ras en stamt af van de ‘Gieltsjes’ waarvan er eind 18e eeuw vijf types, waaronder ook het Wâldgieltsje, voorkwamen in Fryslân. In de loop van de laatste 100 jaar hebben nieuwe rassen de ‘Gieltsjes’ grotendeels verdrongen. Deze rassen hebben grotere opbrengsten en betere ziekteresistentie, echter smaak was van ondergeschikt belang. "Gelukkig hebben verschillende aardappelliefhebbers uit Engwierum en Berlikum het ‘Berltsumer Gieltsje’ niet verloren laten gaan, zodat we vandaag de dag weer kunnen genieten van deze oude aardappel", aldus Bernardus Smits van Smits Berlikum.

Het Berlikumer Geeltje is verkrijgbaar bij 8 winkels verdeeld over heel Fryslân.

Deze Berlikumer aardappel heeft het streekkeurmerk Waddengoud, omdat de aardappel in het Waddenkustgebied wordt geteeld in de vruchtbare zeeklei. Ook het verpakken vindt in dit gebied plaats. Tot slot gaat het om een kleinschalige duurzame teelt die met onder andere zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen geschiedt. Deze streek- en duurzaamheidrichtlijnen zijn vastgelegd in een teeltreglement waar aan het Berlikumer Geeltje moet voldoen om het keurmerk Waddengoud te mogen dragen.Datum: 26 juli 2013.

Nieuwe oogst historisch aardappelras Berlikumer Geeltje is binnen

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding