Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Nieuwe oogst Kollumer Zoete Erwt in de winkels


Na een geslaagde Bildtse Oogstdag eind augustus, waar de Kollumer Zoete Erwt officieel als Waddengoud gecertificeerd streekproduct werd gepresenteerd, ligt de nieuwe oogst van Kollumer Zoete Erwten nu in de winkels.

Aardappelgroothandel Greydanus & Brouwer haalt ze bij telers Jaap de Jong uit Oosterbierum en Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie op en verpakt de erwten in mooie zakjes van 1 pond. Van de Kollumer Zoete Erwt kunt u heerlijke gerechten maken, bijvoorbeeld een overheerlijke Kollumer Erwtensoep.

Meer informatie over de verkooppunten

Kollumer Zoete Erwt van ondergang gered
De Grauwe Erwt of Rozijnerwt ‘Kollumer Zoete Erwt’ werd tot de jaren zestig veelvuldig gegeten. Daarna is hij uit beeld geraakt. Andere erwten als kapucijners namen zijn plaats in, omdat deze soorten makkelijker zijn te oogsten en dus een betere opbrengst hebben. Hierdoor was de Grauwe Erwt met uitsterven bedreigd totdat Jan van der Velde uit Kollum deze soort tegen het lijf liep. Samen met het Kenniscentrum voor Friese Gewassen te Sumar heeft hij het ras bewaard en gekeken naar nieuwe mogelijkheden.

In 2006 kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong van Jan van der Velde zes erwten. Hiermee hebben ze nu in 2011 letterlijk en figuurlijk weer een bloeiende teelt opgezet. “Het verkrijgen van het Waddengoud-keurmerk en daarmee de landelijke erkende status als echt streekproduct is voor ons de bekroning op ons werk. We hopen en verwachten hiermee dat de vraag naar deze producten op gang gaat komen.”, aldus Piet Hoekstra.

Nieuwe oogst Kollumer Zoete Erwt in de winkels
Vergroot deze afbeelding