Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oeds Bijlsma bekroont Oosterend Terschelling met Waddengoud en de UNESCO Werelderfgoed status


OOSTEREND TERSCHELLING - Onder toeziend oog van de burgemeester van Terschelling Bert Wassink, heeft directeur Beleid van de Provinsje Fryslân, Oeds Bijlsma, afgelopen vrijdag aan 14 ondernemers uit Oosterend op Terschelling de Waddengoudfiets uitgereikt. Als verrassing reikte Bijlsma, tevens voorzitter van de internationale Task Force voor het duurzaam toerisme in het Waddengebied, ook de UNESCO Werelderfgoedvlag uit aan het dorp.

Een dubbele primeur, want Oosterend mag zich eerste Waddengouddorp en tevens UNESCO Werelderfgoeddorp noemen in het internationale Waddengebied. Oosterend verdient deze titels,  omdat een groot gedeelte van de Oosterender bedrijven duidelijk hun activiteiten verbindt met omliggende natuur en deze met zorg in stand houdt door hun manier van ‘groen’ ondernemen. 

De bekroning vond plaats boven op de ‘Kaapsdune’ pal naast het dorp, die voor de gelegenheid versierd was met 14 vlaggen van het streekkeurmerk Waddengoud. Op deze 20 meter hoge duin was het een prachtig uitzicht over Oosterend dat grenst aan het Noordzeestrand, duinvalleien, Europees natuurreservaat De Boschplaat en het Werelderfgoed Waddenzee. Onder een stralende zon reikte Bijlsma hier de Waddengoudfiets en de Werelderfgoedvlag uit.

Ook Waddengoudvoorzitter Pieter Krabbendam en burgemeester Wassink deden een duit in het zakje. “De combinatie tussen Werelderfgoed Waddenzee en het Waddengouddorp Oosterend staat symbool voor het duurzaam toerisme in het gehele nationale en internationale Waddengebied”, aldus de burgemeester. Voor de Werelderfgoedvlag zal speciaal op het Keizersplein midden in het dorp een vlaggenmast gezet worden.

Op dit plein staat tot 24 mei ook de Waddengoudfiets te pronken. Daarna zal de fiets rouleren tussen de 14 ondernemers, die allen Waddengoud gecertificeerd zijn. De gouden fiets moet uiting geven aan de verbondenheid van de ondernemers met de omliggende natuur bij Oosterend. Hiermee bezegelen zij ook de vergevorderde samenwerking die de bedrijven met elkaar hebben en die ze verder willen uitbreiden om Oosterend als duurzame toeristische trekpleister op de kaart te zetten. Op de facebook en website van Natuurlijk Oosterend, waar alle Waddengoud-bedrijven ook bij zijn aangesloten, is de Waddengoud fiets te volgen. 

Het tweede deel van de middag werd voortgezet in Restaurant De Heeren van der Schelling van Arno van der Veen. Alle Waddengoud bedrijven maar ook een aantal niet Waddengoud bedrijven waren aanwezig. Onder genot van onder andere heerlijke Terschellinger oesters, leverde dit spontaan vier nieuwe aanmeldingen op voor het streekkeurmerk. Deze zullen binnenkort getoetst worden aan de strenge criteria op gebied van streekeigenheid, duurzaamheid en persoonlijk gastheerschap waaraan bedrijven moeten voldoen om zich bij het Waddengouddorp aan te mogen sluiten.

Kijk voor meer info en de bedrijven op Waddengouddorp Oosterend.

 

Datum: 11 mei 2015.

Oeds Bijlsma bekroont Oosterend Terschelling met Waddengoud en de UNESCO Werelderfgoed status

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding