Oesterfeest bij Proeflokaal 't Ailand in Lauwersoog
LAUWERSOOG - Veel mensen lusten geen rauwe oesters, maar zijn wel dol op gebakken mosselen. Zijn gebakken of gegratineerde oesters net zo lekker als mosselen of zelfs lekkerder? Ontdek het zelf zaterdag 14 december om 13.30 uur tijdens het oesterfeest in Proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog (Haven 49A).
Iedereen mag dan gratis dagverse oesters proeven die vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van ‘t Ailand zelf hebben geraapt op het Wad. Gekookt, gebakken, gegratineerd en uiteraard ook rauw voor de liefhebber.
Tevens vertelt schelpdieronderzoeker Norbert Dankers over de oester in de Waddenzee en een oestervisser vertelt over het rapen ervan.
Ook geven ze tips om zelf oesters te zoeken en is er een gratis brochure met recepten. Het proeflokaal organiseert het feest samen met Youth Food Movement Groningen.
Aanleiding voor het oesterfeest is de jaarlijkse viering van Terra Madre dag uitgeroepen door Slow Food International. Rond 10 december delen mensen over heel de wereld het plezier van puur en lekker eten dat eerlijk is geproduceerd. ‘t Ailand is nauw verbonden met Slow Food. De Italiaanse oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, kwam in 2011 hoogstpersoonlijk naar Lauwersoog om het proeflokaal te openen. “Vorig jaar vierde 't Ailand Terra Madre dag met het spieringfeest. Een groot succes. Dit jaar is het een oesterfeest, pas de tweede keer maar nu al een traditie”, aldus Barbara Rodenburg.
Mensen hoeven zich niet aan te melden, maar om zeker te zijn van een plaats, is aanmelden wel handig. Aanmelden kan via: tailand@goedevissers.nl.
Japanse oester in de Waddenzee
Ruim 25 jaar is de Japanse oester aanwezig op het Wad en heeft zichzelf een plek verworven in het ecosysteem. Veel mensen zien deze exoot enkel als last, zoals de meeste mosselvissers, want de oesters wedijveren met de inheemse mosselen en andere schelpdieren om een goed plekje op de zandbanken. Maar de Japanse indringer heeft ook een mooi stukje vlees. Een aantal vissers besloten daarom van de nood een deugd te maken en zijn ze een paar jaar geleden gaan rapen. Barbara: “De vele positieve reacties van restaurantchefs en oesterliefhebbers laten weinig ruimte voor twijfel. We hebben hier absoluut goud in handen”.
Eén van de sprekers tijdens het feest is ecoloog en schelpdieronderzoeker Norbert Dankers. Hij werkt in de Waddenzee sinds 1976, o.a. voor IMARES, en heeft de intrede en opmars van Japanse oesters in de Waddenzee de afgelopen decennia nauwlettend in de gaten gehouden en vertelt 14 december meer over de oester.
Youth Food Movement
Ook de Youth Food Movement (YFM) in Groningen doet net als vorig jaar weer mee. “YFM is gek op de vis van Jan & Barbara en we mochten tijdens een eerdere walking dinner al wat Waddenoesters proeven. Dit belooft wat”, vertelt Wilbert van de Kamp van YFM. YFM is de jongerenorganisatie van Slow Food en probeert jongeren meer na te laten denken over lekker, schoon en eerlijk eten.
Waddengoud
De oesters groeien op wilde oesterbanken en kunnen alleen bij laag water met de hand worden geoogst. Dat is zwaar werk en het aantal vergunningen is beperkt. Daardoor is ook de totale hoeveelheid oesters die op het Wad wordt geoogst beperkt. De oesterrapers met beroepsvergunning zijn gehouden aan strenge regels. Vanwege de kleinschalige oogst en de minimale impact op de natuur die het rapen met zich meebrengt, mogen de oesters van Jan en Barbara terecht het Waddengoud-keurmerk dragen.
Datum: 9 december 2013.