Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oestermiddag in het fileerlokaal met oesterdiner


LAUWERSOOG - Het oesterseizoen is weer begonnen. Om dit te vieren houdt Proef- & Fileerlokaal ’t Ailand op zaterdag 10 oktober een speciale oestermiddag in het fileerlokaal met aansluitend een oesterdiner.

Meer info & aanmelden bij 't Ailand: wadvistochten@goedevissers.nl of bel 0519 349 033

Wadoesters
De Japanse oester komt van nature voor in de Stille oceaan bij Japan en Oost-Rusland. In onze wateren is het een exoot, een soort die hier van oudsher niet thuishoort, maar door mensen geïntroduceerd is. Omdat deze oester snel groeit, weinig last heeft van ziektes en goed smaakt wordt hij veel gekweekt. Zowel de eenvoudige Franse Fine de Claire als de luxe Gillardeau zijn 'creuses', oftewel Japanse oesters. De in Zeeland gekweekte Japanse oester wordt ook wel de Zeeuwse creuse genoemd.

De platte oester (ook wel Atlantische oester), die van oorsprong delen van de bodem van de Noordzee en Waddenzee bedekte, is lang voor de introductie van de Japanse oester verdwenen en komt in Nederland alleen nog voor in Zeeuwse kwekerijen. De Japanse oester neemt misschien gedeeltelijk de plaats in van de eerder verdwenen Platte oester, maar is wel een heel andere soort. Hij kan zich makkelijk vestigen op kokkelvelden en mosselbanken maar ook op de zachte ondergrond van de Waddenzee en vormt daar nieuw 'hard substraat' waarop verschillende planten en dieren een leefplek vinden .

Smaak van oesters
Rauw oestervlees is zacht, fris en ziltig. De smaak wordt bepaald door het water waar die in is opgegroeid. Naast het zoutgehalte is ook de voedselrijkdom en planktonsamenstelling van belang. Door de oester regelmatig om te keren wordt het vlees steviger van textuur. De Japanse oester kunt u zowel rauw als bereid eten. In de voortplantingsperiode, van juni tot en met augustus worden ze magerder en slapper. Oesters met 'melk' zijn vet en romig van smaak.

(Bron: goedevissers.nl)

 

 

Datum: 18 september 2015.

Oestermiddag in het fileerlokaal met oesterdiner

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding