Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oosterend Terschelling schakelt dorpsverlichting uit op 27 oktober


OOSTEREND TERSCHELLING - Mooi en zonnig weer is voor veel toeristen een must als ze naar de Waddeneilanden gaan. Maar één keer per jaar is dat in Oosterend op Terschelling helemaal anders, want dan komen bezoekers daar juist voor de totale duisternis tijdens de Nacht van de Nacht. Dit jaar is dat op 27 oktober.

Het is alweer de achtste keer dat de stichting meedoet aan dit landelijke evenement, die hiermee de lichtvervuiling aan de kaak wil stellen. Oosterend doet speciaal hiervoor alle dorpsverlichting uit en roept bewoners op om ook de buitenverlichting uit te zetten.

Leden van Stichting Natuurlijk Oosterend organiseren dan speciaal Dark Sky belevenissen in en rondom het ‘Waddengouddorp’ Oosterend.

De Boschplaat is internationaal aangemerkt als Dark Sky Park

In 2015 kreeg Europees Natuurreservaat De Boschplaat bij Oosterend Terschelling als eerste gebied in Nederland de internationale erkenning als ‘Dark Sky Park’ door International Dark Sky Association (IDA). In een Dark Sky Park is de vervuiling van menselijk licht, afkomstig van industriële en stedelijke bebouwing, nog nihil.

De IDA is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten en wil de aandacht vestigen op de wereldwijde lichtvervuiling. Door deze vervuiling is op veel plekken de duisternis niet meer goed te zien, maar er zijn nog gebieden, zoals De Boschplaat, waar nog duizenden sterren en zelfs nog de Melkweg aan de hemel waarneembaar zijn.  

Daarom bieden drie Waddengoud gecertificeerde ondernemers uit Oosterend samen met sterrenkundige Adrie Warmenhoven een belevenis aan waarbij Dark Sky centraal staat.

Dark Sky arrangement Waddengouddorp Oosterend Terschelling

Deelnemers kunnen mee met de schemerwandeling ‘Joon’ van Eilandmeisje. Joon is Aasters - een Terschellinger dialect - voor avond. Met een vertrek in de schemer, de fase tussen de dag en de nacht die in het verschiet ligt, wandelt men als het ware de avond in. De duinen van Oosterend herbergen tal van verhalen, over zandverstuivingen, levende duinen, nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers en nog veel meer. Eilandmeisje Marloes Fopma vertelt tijdens deze wandeling verschillende van deze Terschellinger verhalen.

Vervolgens wordt er een driegangen diner geserveerd in restaurant De Heeren van der Schelling. Eigenaar en chef-kok Arno van Veen heeft mooie gerechten samengesteld, passend bij de herfst.

Daarna staan huifkarren klaar op het erf van Puur Terschelling om naar De Boschplaat te gaan en sterrenkundige Adrie Warmenhoven gaat mee om uitleg te geven over de sterrenhemel. Een kampvuurtje, warme chocolademelk, marshmallows en een sterrentelkaart maken deze nachtelijke belevenis compleet.

De onderdelen zijn ook los te doen.

Aanmelden en meer info via marloes@eilandmeisje.nl.

Ondernemer Marloes Fopma: "Door gezamenlijk activiteiten te organiseren bieden we een totaalbeleving aan. De erkenning van de International Dark Sky Association (IDA) in 2015 voor De Boschplaat brengen we hiermee ook onder de aandacht, want dat is iets om trots op te zijn."

"En gewoon op de dijk of een duintop liggen en turen naar de sterren kan natuurlijk ook, en heel goed in Waddengouddorp Oosterend omdat we hier alle verlichting uit doen", vult Danielle Bierema van Puur Terschelling aan.

Alle dorpsverlichting van Oosterend en gemeentehuis Terschelling gaat uit tijdens Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht op 27 oktober is een landelijk initiatief om aandacht te vragen voor de duisternis en lichthinder ter sprake te brengen. Daarom is Oosterend zelf grotendeels deze avond gehuld in duister, lantaarns zijn uit en bewoners worden opgeroepen de buitenverlichting uit te laten. Ook de gemeente Terschelling doet de verlichting in het gemeentehuis uit en vraagt inwoners van het eiland mee te doen. 

 


Publicatiedatum: 18 oktober 2018.
Foto: © Marloes Fopma/Eilandmeisje.

 

Oosterend Terschelling schakelt dorpsverlichting uit op 27 oktober
Vergroot deze afbeelding