Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oud erwtenras Dik Trom past perfect in advies Gezondheidsraad


SINT JACOBIPAROCHIE - De Gezondheidsraad is met een nieuw algemeen voedingsadvies gekomen. In dit advies staat opgenomen dat het wekelijks nuttigen van peulvruchten bijdraagt aan een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziektes bij de gemiddelde Nederlander.

Dit terwijl de teelt van peulvruchten, zoals de droge erwten, nog slechts een fractie is van wat het 60 jaar geleden was. Een mooier moment bestaat niet om het oude erwtenras Dik Trom uit de jaren 60 van de vorige eeuw weer nieuw leven in te blazen en op de markt te brengen. En dat hebben teler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en groothandel Greydanus uit Heerenveen afgelopen zondag in Restaurant De Zwarte Haan gedaan.

De nieuwe lancering van het oude ras is die dag tevens bekroond met het streekkeurmerk Waddengoud.

Waar zijn de Dik Trom-erwten te koop?
De streekerwt ligt nu bij diverse Friese supermarkten in de schappen. Wilt u weten waar? Neem contact op met Groothandel Greydanus, die de Dik Trom-erwten verhandeld.

Nog weinig over van erwtenteelt
In 1960 werd volgens het CBS in Nederland 35.000 ha aan droge erwten verbouwd. In 1990 was dit nog maar 19.000 ha en in 2013 haalden boeren nog maar slechts 600 ha aan erwten van het veld. Schrikbarend, want dat is slechts 1,7% van wat het vroeger ooit was. Terwijl de teelt van erwten in Nederland op zijn gat ligt, kwam vorige week de Gezondheidsraad naar buiten met een nieuw voedingsadvies ‘eet minder rood en bewerkt vlees en eet wekelijks peulvruchten’. Een advies dat als muziek in de oren moet hebben geklonken van Piet Hoekstra, teler van diverse droge erwtensoorten.

Teler Piet Hoekstra
Hoekstra is sinds 2005 bezig met het verbouwen van cultuurhistorische streekgewassen. Zo heeft hij in dat jaar tijdens de viering van ‘500 jaar het Bildt’ een demonstratieveld aangeplant met alle gewassen die ooit op het Bildt zijn geteeld. Een hobby die tot op de dag van vandaag voortduurt. Enkele jaren geleden heeft hij de Kollumer Zoete Erwt van de ondergang gered. Samen met teler Jaap de Jong uit Oosterbierum heeft hij toen vanuit een basispopulatie van slechts 6 erwten weer een bloeiende teelt opgezet. Nu valt de beurt toe aan het oude erwtenras Dik Trom dat in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel verbouwd werd in de Waddenstreek om daarna langzamerhand te verdwijnen .

Herintroductie Dik Trom
Afgelopen zondag werd in Restaurant De Zwarte Haan nabij Sint Jacobiparochie de Dik Trom officieel geherintroduceerd.  Circa 80 man kwamen op de been om deze bijzondere erwt te zien en te proeven. Alle aanwezigen kregen zelfs een zakje Dik Trom-erwten mee naar huis. Verrassing van de bijeenkomst was een briljante act van de boekenheld Dik Trom en Veldwachter Flipsen. De ouder geworden Dik Trom , maar met nog steeds de streken van toen, stormde binnen met een pan vol erwtensoep. Iedereen mocht proeven. Vlak daarna kwam de Veldwachter woedend binnen en vatte Dik Trom in de kraag. Dik Trom zou de erwtensoep gestolen hebben uit de keuken. Maar Dik Trom beweerde stellig van niet. Er stond immers ‘Dik Trom-soep’ op vermeld en zo konden alle aanwezigen smullen van deze heerlijke soep.

Uitreiking Waddengoud
De lancering van de erwt Dik Trom werd vervolmaakt met de uitreiking van het streekkeurmerk Waddengoud. Uit handen van Klaas Dankert, oud-burgemeester van Gemeente het Bildt, kreeg Piet Hoekstra het Waddengoud-certificaat uitgereikt. “Dik Trom heeft een mooie lichtgroene kleur met een lichtgele navel. Een grote ronde erwt waaraan hij zijn naam vast en zeker te danken heeft. De toekenning van het Waddengoud-keurmerk is een prachtige beloning voor de inspanningen van Piet om deze oude erwt weer uit de vergetelheid te rukken”, aldus Klaas Dankert.

Firma Mansholt heeft Dik Trom in jaren '50 ontwikkeld
De firma Mansholt in het Groningse Westpolder heeft het ras Dik Trom in de jaren ’50 ontwikkeld. Piet Hoekstra liep Dik Trom in 2012 toevallig tegen het lijf in de genenbank voor oude Nederlandse rassen in Wageningen.  De familie Mansholt uit Vierhuizen was met maar liefst 7 personen ook bij de wedergeboorte van hun kindje aanwezig.

 

Datum: 13 november 2015.

Oud erwtenras Dik Trom past perfect in advies Gezondheidsraad
Vergroot deze afbeelding