Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oud erwtenras Dik Trom uit jaren ’60 weer terug


SINT JACOBIPAROCHIE - Op zondag 8 november 2015 om 15.00 uur ziet bij Restaurant De Zwarte Haan nabij Sint Jacobiparochie het oud-streekproduct ‘Dik Trom’ voor een tweede maal het levenslicht. Dit Groene erwtenras werd door de Firma Mansholt in de Waddenregio in de jaren ‘50 gewonnen en werd in de jaren ‘60 en ‘70 veel verbouwd. Daarna verdween het ras langzamerhand van het toneel.

Akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie heeft nu met slechts een handvol erwten weer een bloeiende teelt van de Dik Trom opgezet. Deze herintroductie van een oud-streekproduct van de Waddenkust bekroont oud-burgemeester Klaas Dankert van de Gemeente het Bildt tevens met het Waddengoud-keurmerk.

In 1891 verscheen het eerste boek over Dik Trom van schrijver Johan Kieviet. De eeuw daarop volgden nog vele avonturen van deze jeugdige ‘boekenheld’ met het welbekende stevig postuur. In de jaren ’50 ontwikkelde de firma Dr. R.J Mansholt’s Veredelingsbedrijf N.V. in Westpolder in Groningen een nieuw erwtenras en kwam in 1962 op de officiële Rassenlijst te staan. De geboortekaart uit 1962 luidde: ‘Dik Trom, ’n lekker ronde dikkerd’.


Geboortekaart 1962 van de erwt Dik Trom

Deze nieuwe Groene erwt, vernoemd naar de bekende ‘boekenheld’, was vanaf dat moment begonnen aan zijn opmars en kende in de jaren ’60 en ’70 zijn hoogtijdagen. Echter betere oogstbare erwtensoorten met eveneens betere opbrengsten deden hun intrede en oude rassen moesten pas op de plaats maken. Ook de Dik Trom is hiervan vermoedelijk slachtoffer geworden.

Daarnaast heeft de teelt van droge erwten, waartoe de Groene erwt behoort, vanaf de jaren ’90 een vrije val gemaakt. Waar in 1988 nog ruim 35.000 ha aan droge erwten in Nederland werd verbouwd is dat in 2013 slechts 600 ha. Sneller en gemakkelijker voedsel werd verkozen boven verse droge erwten met lange bereidingstijd.

Inmiddels was het specifieke ras ‘Dik Trom’al lang en breed verdwenen totdat teler Piet Hoekstra in 2012 een kleine hoeveelheid zaad ervan tegenkwam in de genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in Wageningen. Met slechts een handvol uitgangsmateriaal heeft hij in een paar jaar tijd weer een teelt opgezet van deze ‘Dik Trom’. “Het opnieuw kweken van historische rassen van land- en tuinbouwgewassen is een hobby van me. Eerder deed ik het samen met Jaap de Jong uit Oosterbierum al met de Kollumer Zoete Erwt . Nu is het de beurt aan de Dik Trom”, aldus Piet Hoekstra.

Op zondag 8 november vindt bij Restaurant De Zwarte Haan de lancering van de erwt Dik Trom plaats. Ook krijgt de erwt direct de status als Landelijk Erkend Streekproduct via de uitreiking van het Waddengoud-keurmerk door Klaas Dankert. Dankert is van 1989 tot 2002 burgemeester van Gemeente het Bildt geweest en van 1996 tot 2009 tevens lid van de Raad van Toezicht van Waddengoud geweest.

Eigenaar en chef-kok Jacob Jensma van het Restaurant De Zwarte Haan zal die dag diverse gerechtjes van de Dik Trom maken en laten proeven. Ook vindt er een bijzondere act plaats van twee lokale artiesten.

De dag na de lancering zal Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen de Dik Trom op de markt brengen en zal in diverse Friese supermarkten en speciaalzaken te verkrijgen zijn.

 

Datum: 5 november 2015.

Oud erwtenras Dik Trom uit jaren ’60 weer terug
Vergroot deze afbeelding