Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Oude walnoten in Noord-Nederland


(Door Anne Oosterbaan)

Waarom willen walnoten hier wel en in het noorden niet groeien?

 Ik kan me niet herinneren dat er in de streek waar ik geboren en opgegroeid ben, dat is aan de weg van Ureterp naar Siegerswoude, walnoten stonden. Ik woon nu bij Varsseveld in de Achterhoek en daar staat bij vrijwel elke boerderij een walnoot (overigens ook vaak een tamme kastanje).  Maar waarom hier wel en in het noorden niet? Willen walnoten daar niet goed, misschien omdat het te koud is?

Dit zal best als oorzaak mee hebben gespeeld. Boomkweker Kwanten in Noord-Groningen heeft niet voor niets enkele cultivars op de markt gebracht, speciaal voor het noorden (Cyril, Dionym). Maar toen ik met mijn boek over de walnoot (okkernoot) aan het schrijven was en wilde weten hoe oud de oudste walnoten in ons land zijn, kwam ik tot de ontdekking dat een van de oudste in Noord-Groningen staat, bij Oostwold! Dat is toch wel heel bijzonder. Via een redacteur van een lokale krant kwam ik er achter dat deze boom waarschijnlijk bij de bouw van een boerderij omstreeks 1850 geplant is. Deze boom is dus 165 jaar oud! En hij staat er nog best kwiek bij, ondanks dat hij op plek van een afgezaagd tak is ingerot. Hij heeft een doorsnee van ongeveer anderhalve meter. En de eigenaar vertelde dat hij elk jaar nog volop noten produceert.

Het is bekend dat walnoten zeker ouder dan 200 jaar kunnen worden.

Later kwam ik er achter dat er in die streek bij meerdere boerderijen walnoten staan, waarvan ik sommige schat op ergens tussen 100 en 150 jaar. Dus het kan heel goed in Noord-Nederland! Het is bekend dat walnoten zeker ouder dan 200 jaar kunnen worden. In ons land zijn enkele nog oudere exemplaren te vinden, o.a. in Linschoten.

Anne Oosterbaan

Meer over walnoot weten? Dat kunt u het boek WALNOOT+ van Anne Oosterbaan bestellen. Dit boek kost € 20,- (excl. € 4,- verzendkosten) en is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl

 

Publicatiedatum: 4 maart 2016.
Foto: één van de oudste Walnootbomen nabij Oostwold in Noord-Groningen.

Oude walnoten in Noord-Nederland
Vergroot deze afbeelding