Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Plastic Safari door de haven van Lauwersoog


LAUWERSOOG - Op zaterdag 30 juni 2018 wordt in Lauwersoog de verjaardag van het Werelderfgoed Waddenzee gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Bij 'tAiland Lauwersoog begint het feest om 11 uur met het toezingen van de 'jarige' Waddenzee. Bij een verjaardag hoort ook een kado. Dat kado is dat zoveel mogelijk mensen op en rond de Waddenzee plastic afval gaan opruimen.

Plastic Safari

Daarom is er om 12 uur een boottocht - de ‘Plastic Safari’ - door de haven in een rubberboot die ook langs de ondiepe kanten kan varen. Er zijn speciale schepnetten mee om zoveel mogelijk drijvend plastic uit de haven te vissen. Iedereen mag deelnemen. Reserveren voor de Plastic Safari kan via wadvistochten@goedevissers.nl.

Speciale jutzakjes uitgedeeld om plastic op te ruimen

Niet alleen tijdens een speciale actie, maar elke dag waarop we genieten van het Wad is het goed om aandacht te vragen voor een ‘schone zee’. Om dat makkelijk te maken zijn handige jutzakjes ontwikkeld. De jutzakjes worden op deze feestelijke Dag van het Wad voor het eerst gepresenteerd. Na het zingen worden de zakjes verspreid zodat iedereen overal op een makkelijke manier rondzwervend plastic kan meenemen om thuis weg te gooien.

Iedereen kan meedoen!

Alle mensen die komende zaterdagochtend de Waddenzee willen toezingen zijn welkom. De jutzakjes zullen ter plaatse te koop zijn. En er kunnen 12 mensen mee op plastic safari door de haven. Reddingsvesten en schepnetten zijn aanwezig. 

Alles eindigt in zee

Vervuiling die op het land wordt veroorzaakt komt vroeg of laat in zee terecht, en als eerste in kustgebieden. Plastics vallen in het milieu langzaam uit elkaar tot microscopisch kleine deeltjes die zich mengen met het plankton, de basis van al het leven in zee. Het is daarom goed om plastic op te ruimen voordat het microplastic wordt. Dus iedereen die van de zee houdt, graag vis eet of van de visserij leeft, we hebben allemaal een belang om de zee schoon en gezond te houden. En als iedereen doet wat hij kan, kunnen we veel bereiken.

Initiatief van Doe eens Wad, met véél partners

De jutzakjes zijn ontwikkeld door Nienke Dijkstra van Doe eens Wad is. Het motto van Doe eens Wad is: ‘Als ik doe wat ik kan en jij doet wat jij kan en we vragen allebei anderen om dat ook te doen. Hoe ver kunnen we dan komen?’

De NNZ, het Groningse familiebedrijf dat groot is geworden met de verkoop van juten zakken, levert de juten jutzakjes. Ecomare, Groningen Seaports, de Waddenvereniging, ’t Ailand - Wadvistochten Lauwersoog , Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges -Doe mee verlos de zee Vlieland, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers, Staatsbosbeheer en Doe eens Wad zorgen voor de verspreiding. 

Betrokken visserijsector

De visserij is op verschillende manieren betrokken. Vissers nemen al jarenlang plastic afval dat ze opvissen uit zee mee naar de wal, gefaciliteerd met bigbags van Fishing for Litter van het KIMO. De nieuw ontwikkelde jutzakjes zijn eigenlijk gebaseerd op een burgerversie van hetzelfde idee. Wadvistochten (van beroepsvissers Jan en Barbara Geertsema) organiseert de plastic safari met de boot in de haven. De visserijcoöperatie CIV Lauwersoog zorgt voor de schepnetten, gemaakt van oude netten van garnalenvissers uit Lauwersoog. Bij Visrestaurant 'tAiland is die dag te zien wat vissers opvissen uit zee en wat Doe eens Wad heeft verzameld op de wadplaten. Om 12 uur kun je zelf mee met Wadvistochten Lauwersoog om in de haven plastic te vissen.

Na afloop kan je deelnemen aan allerlei feestelijke activiteiten in Lauwersoog. Onder andere staand want netten ophalen met Wadvistochten.

Op 1 juli kun je nog mee met het schip van Doe eens Wad om uit de Waddenzee afval te halen.

Voor meer informatie en boeken/reserveren: www.wadvistochten.nl / wadvistochten@goedevissers.nl en www.doeeenswad.nl / info@doeeenswad.nl.

Nog even op een rijtje:

 

  • Wat: zingen en afval jutten tijdens de Dag van het Wad
  • Wanneer: zaterdag 30 juni om 11.00 uur
  • Waar: start bij Proeflokaal ’t Ailand, Haven 49A op Lauwersoog
  • Wie: dit is een initiatief van Doe eens Wad waar o.a. Ecomare, Groningen Seaports, Waddenvereniging, ’t Ailand - Wadvistochten Lauwersoog , Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges -Doe mee verlos de zee Vlieland, NNZ the packaging network, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers en Staatsbosbeheer aan mee doen.

 

Publicatiedatum: 27 juni 2018.
Foto: © Doe eens Wad.

 

Plastic Safari door de haven van Lauwersoog
Vergroot deze afbeelding