Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Producenten presenteren Waddengoud erwten op Flaeijelfeest


NIEUWEHORNE - Op het afgelopen Flaeijelfeest hebben telers Jaap Wilman, Piet Hoekstra o.a. en groothandel Greydanus en Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht oude Friese bonenrassen gepresenteerd. De Kollumer Zoete Erwten en Dik Trom Erwten geteeld in Het Bildt in het Friese Waddenkustgebied maakten er deel van uit. Ze demonstreerden hoe men 100 jaar geleden de bonen droogden, dorsten, schoonden en sorteerden voordat het verkocht werd aan de klant.

 

Wâldbeantsjes, Reade Krobben, Kollumer Zoete Erwten en de Dik Trom-erwten
Het zijn allemaal oude Friese bonensoorten, de Wâldbeantsjes, Reade Krobben, Kollumer Zoete Erwten en de Dik Trom-erwten. Tot en met de jaren ’60 veel gegeten, maar daarna verdwenen ze in rap tempo. Door schaalvergroting en om de kosten zoveel mogelijk te beperken, besloten de meeste boeren om nieuwe soorten te gaan verbouwen, die teelttechnisch gezien veel makkelijker, machinaal te oogsten waren. Dit zijn soorten als de groene erwten, kapucijners en bruine bonen die nu nog steeds in de winkels liggen. Smaak kwam daarbij op de tweede plaats te staan. 

Sinds 2007 is daar een kentering in gekomen door herhaaldelijke inspanningen van onder andere Greydanus, Wâldpyk, Waddengoud en een handjevol telers. Tegenwoordig liggen de Wâldbeantsjes, Reade Krobben, Kollumer Zoet Erwten en de Dik Trom-erwten gewoon weer in de winkel. Naast kleine tuinders hebben ook een aantal Friese akkerbouwers de teelten opgepakt. Onder andere Jaap Wilman teelt de Wâldbeantsjes en Reade Krobben in Kollumerzwaag in de Friese Wouden en dragen het Wâldpyk-streekkeurmerk. Piet Hoekstra in St.-Jacobiparochie is één van de telers van de Kollumer Zoete erwten en Dik Trom-erwten in het Friese Waddenkustgebied. Deze erwten zijn gecertificeerd met streekkeurmerk Waddengoud.

Meer info over Wâldbeantsjes en Readekrobben: www.waldpyk.com

 

Publicatiedatum: 10 oktober 2017.

Producenten presenteren Waddengoud erwten op Flaeijelfeest

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding