Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Proefdag biologisch brood van Bakkerij Staghouwer bij EkoPlaza


GRONINGEN - Aanstaande zaterdag 7 maart 2015 organiseert de biologische supermarkt EkoPlaza aan de Nieuwe Ebbingestraat 49-51 in Groningen een proefdag van biologisch brood van oude Groninger granen. Het brood is gemaakt door Bakkerij Staghouwer in Tolbert en Leek, die onlangs het Waddengoud keurmerk uitgereikt heeft gekregen, omdat de granen uit het Groninger Waddengebied afkomstig zijn.

De bakker, de telers van de granen en de molenaar zijn op de proefdag aanwezig. De telers van de granen zijn Ale Havenga van Landgoud in Kloosterburen (Spelt) en Piet van Zanten van Het Geweide Hof in Garmwerwolde (Tarwe en Rogge). De molenaar van het graan is Cees Notenboom van Molen ’t Lam in het Friese Woudsend.

De consumenten kunnen van 10:30 uur tot 16:00 uur proeven van het brood en spreken met de telers, de molenaar en de bakker. Dit alles om de herkomst van het brood duidelijk te maken. Zo krijgt dit brood een gezicht.

Voor meer informatie over EkoPlaza: www.ekoplaza.nl

Biologisch brood van Bakkerij Staghouwer
Het brood van Staghouwer is er in verschillende soorten en is gemaakt van oude tarwesoorten als Cardos en Ommelander tarwe en het oud roggeras Sint Jans Rogge van biologisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde en het oerspelt Oberkulmer Rotkorn van Landgoud in Kloosterburen, eveneens van biologische teelt. Molen ’t Lam in het Friese Woudsend maalt de granen tot meel.

Voor dit brood met duidelijke herkomst heeft de bakkeer in januari 2015 het Waddengoud streekkeurmerk en tevens landelijke erkenning als echt en eerlijk streekproduct gekregen.

De meeste bakkers krijgen bulkmeel aangeleverd om brood van te bakken. Marjan Staghouwer wilde het helemaal anders. Brood van granen uit de eigen streek waar je weet waar het vandaan komt, weet wie het maalt tot meel en eenmaal in de bakkerij aangekomen ook op een ambachtelijke manier gebakken. En alles op biologische wijze geteeld en gemaakt.

“Een goede chef-kok in een restaurant weet precies waar zijn voedsel die hij voorschotelt aan zijn gasten vandaan komt. Als broodbakkers willen we ook culinaire kwaliteit leveren. Dan moet je dus alles weten over je ingrediënten en hoe je de beste smaak aan je product kan geven. Dat is zoeken naar de juiste graanrassen en de juiste graanboeren en naar een molenaar die het meel nog maalt op gevoel en niet via automatische fabriekssystemen. En wij als bakkers geven het deeg ook de tijd om te rijzen en bakken het brood nog op een ovenvloer en zonder gebruik van broodverbeteraars. Wij willen voor onze klanten brood met een topsmaak en een duidelijk verhaal. Het Waddengoud-predicaat versterkt dit”, aldus Marjan Staghouwer.

Het brood van de bakkerij is tevens SKAL-gecertificeerd en dus officieel biologisch.


Datum: 4 maart  2015.
Bron: biojournaal.nl; vrij bewerkt: Waddengoud.

Proefdag biologisch brood van Bakkerij Staghouwer bij EkoPlaza

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding