Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Proeflokaal ’t Ailand & Nobel ontvangen Zilveren Schaal 2015


LAUWERSOOG / AMELAND - De Zilveren en Gouden Schalen 2015 zijn uitgereikt aan restaurants in Nederland die het beste gebruik maken van wildpluk-ingrediënten. Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog en Hotel Nobel (Amelands Produkt) in Ballum op Ameland kregen een Zilveren Schaal. Hiermee behoren ze samen met 37 andere restaurants tot de top van Nederland. 8 daarvan kregen een Gouden Schaal, waaronder De Librije in Zwolle.

Gouden & Zilveren Schaal 2015
Lekker Landschap reikte op 18 november voor de tweede maal Gouden en Zilveren Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken.

Jury en jurering
In totaal werden dit jaar 37 restaurants geselecteerd voor een Gouden of Zilveren Schaal. Een deskundige jury heeft geoordeeld over het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. Daarnaast beoordeelden zij de wijze waarop men hierover communiceert via onder meer de bediening, menukaart en website. De jury heeft onaangekondigd gedineerd of geluncht bij kanshebbers op de Gouden Schaal.

De jury bestond uit:

  • Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine);
  • Ad Wijgerde (IENS-meesterproever);
  • Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer);
  • Guus Thijssen (Youth Food Movement);
  • Michiel Bussink (wildplukker/publicist);
  • Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis);
  • en foodwalker Hindrik-Jan Knot.

Waardering
Hoewel dit pas de tweede jaargang is waarin de Gouden en Zilveren Schalen worden uitgereikt, oogst dit initiatief al veel waardering binnen de culinaire wereld. De winnende chef-koks toonden zich stuk voor stuk enthousiaste wildplukkers en namen blij verrast de Gouden Schaal  in ontvangst.

Dick Soek van de Piloersemaborg: “Wildpluk is fantastisch! Voor mijzelf is het bijna therapeutisch, ik kom tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal. Dit jaar waren er weinig meidoornbessen. In het begin vond ik dat ergens wel fijn omdat het een hele klus is om ze te plukken, maar later in het jaar ging ik ze echt missen, vanwege de geweldige smaak.”

Jonnie Boer van De Librije:
“Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan. Met mijn Jeep rij ik overal naar toe, als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!”

Dave Zwaartman van Aan Zee: “Erg leuk om deze prijs te winnen. We zijn ook echt heel enthousiast met wildpluk bezig. Iedere ochtend lopen we wel even de duinen in en het slik op om wat te plukken. Omdat de natuur hier heel  kwetsbaar is, doen we dat zorgvuldig; we letten er op dat we de natuur niet schaden.”

Lekker Landschap
Lekker Landschap is een project van Landschapsbeheer Nederland  en Stichting wAarde; mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.


Datum: 20 november 2015.

Proeflokaal ’t Ailand & Nobel ontvangen Zilveren Schaal 2015

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding