Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Proeflokaal ’t Ailand viert 2 jarig bestaan in Joodse stijl en traditie


LAUWERSOOG - Het Informatiepunt Duurzame Waddenvisserij & Proeflokaal 't Ailand in Lauwersoog bestaat 2 jaar! Dat vieren eigenaren en vissersechtpaar Jan en Barbara Geertsema op zondag 20 oktober in ’t Ailand met een optreden van de Amsterdam Klezmer Band en een feestelijk buffet in Joodse stijl en traditie

Het kleine eetcafé annex informatiecentrum over duurzame visserij op de Waddenzee in de haven van Lauwersoog werd op 5 november 2011 geopend door Slow Food voorman Carlo Petrini uit Italië en heeft sindsdien een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Afgelopen voorjaar werd 't Ailand in de NRC zelfs tot één van de 15 beste visrestaurants van Nederland benoemd door culinair journalist Ronald Hoeben. Voor initiatiefnemers Jan en Barbara Geertsema kwam dat als een volslagen verrassing.

2 jarig bestaan
Barbara: ,,We zijn vissers en verkopen al langer onze eigen vis. Twee jaar geleden openden we 't Ailand als dagcafé voor bezoekers van de haven, met een grote boekenkast, een leestafel, op de huid gebakken vis en huisgemaakte patat. We kregen van begin af aan veel enthousiaste reacties en hebben ook hele goede recensies gehad. Het stuk in de NRC was echt een kantelpunt. We kwamen in een enorme maalstroom terecht en moesten zelfs de visserij op een laag pitje zetten om te zorgen dat het goed ging in 't Ailand. Dat is gelukt en er komen nu steeds meer gasten speciaal naar ons toe voor een avondmaaltijd. Alle reden dus om 2 jaar 't Ailand te vieren met een mooi feest”.

Themamaaltijd Joodse eetcultuur en muziek

Jan: ,,We zijn allebei grote fan van de Amsterdam Klezmer Band. En in navolging van eerdere themamaaltijden in 't Ailand staat de hele dag in het teken van Joodse eetcultuur en muziek. We hebben zelf geen Joodse achtergrond maar worden gelukkig geholpen. Ruth Lipschtz en Chaja Wolf-Soesman van de Joodse gemeenschap in Groningen zullen iets vertellen over Joodse eetcultuur en uitleg geven bij de gerechten. Ook Jonah Freud en Simon Chajes zullen helpen met ons feestbuffet in Joodse stijl. Eén van de gerechten is Gefillte fisch gemaakt van Waddengoud gecertificeerde harder”.

Aanmelden
Wie erbij wil zijn hoeft zich alleen maar aan te melden door een e-mail sturen naar tailand@goedevissers.nl . Het maximale aantal gasten is beperkt.

Overnachten

Mensen kunnen in de buurt overnachten. Er is slaapgelegenheid gereserveerd bij zeilschool De Lauwer in Lauwersoog (een bed in de 10-persoons slaapzaal kost € 12,50 per persoon). Daarnaast zijn er 6-persoons bungalows beschikbaar (€ 120,- per nacht). Reserveren via ’t Ailand: tailand@goedevissers.nl.

Er zal op 20 oktober een busje klaar staan om gasten naar hun logeeradres te brengen.

Waddengoud

Jan en Barbara Geertsema zijn altijd vooruitstrevend bezig. Hun traditionele Waddenvisserij op harder en zeebaars was de eerste die Waddengoud gecertificeerd werd voor duurzame visserij op de Waddenzee. Ook 't Ailand is met Waddengoud bekroond. ,,Door regionale vissers, producenten en sinds enkele jaren ook restaurants, toeristische activiteiten, kunst & cultuur, accommodaties en dergelijke te certificeren en te verbinden, bevorderen we de samenwerking en een duurzame economische ontwikkeling in de Waddenregio”, aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep, eigenaar van keurmerk Waddengoud.

Slow Fish

Jan en Barbara Geertsema zijn actief in het Slow Fish Netwerk, de visserijafdeling van de internationale Slow Food beweging voor lekker, puur en eerlijk eten. Vissers zijn afhankelijk van de natuur en lokale visserijgemeenschappen en zijn vaak net zo kwetsbaar als de visbestanden waar ze van leven. Een bekende leus van Slow Fish is dan ook:  “Kleinschalige vissers, ook een bedreigde soort”.


Datum: 15 oktober 2013.

Proeflokaal ’t Ailand viert 2 jarig bestaan in Joodse stijl en traditie
Vergroot deze afbeelding