Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Promotie van Groninger oergranen van start


GRONINGEN - Een zeiltocht over het Groningse Reitdiep op donderdag 2 oktober heeft de start ingeluid van het project De Graanrepubliek: promotie en verkoop van oergranen als eenkoorn, emmertwarwe en oude spelt.

Door veredeling van diverse graansoorten zijn er nu alleen maar granen op de markt met een goede opbrengst. Smaak is van ondergeschikt belang. Bouwe Ruiter en Gert Noordhoff zijn de initiatiefnemers van het project en willen de goede eigenschappen van oergranen weer terugbrengen op het bord, waaronder de unieke en rijke smaak van oergranen. Hiervoor werken ze ondermeer samen met het Waddengoud gecertificeerde akkerbouwbedrijf Landgoud uit Kloosterburen.

‘Terug naar de korrel’ luidt het motto van De Graanrepubliek. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om oergranen weer in de vorm van korrels te verkopen, zoals dat vroeger ook werd gedaan. Ze willen de korrels in een mooie verpakking op de markt brengen en recepten voor de kopers aanreiken, want met de korrel kun je veel kanten op. Van de korrels van de emmerkoorn is  bijvoorbeeld een heerlijke risotto te maken. Daar blijft het niet bij. Ze willen consumenten ook betrekken bij de teelt van de oergranen en bovenal laten zien waar deze oergranen vandaan komen en wie de telers zijn.

Biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud
Eén van de telers is Ale Havenga van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. Al sinds enkele jaren bezit zijn biologisch bedrijf het Waddengoudkeurmerk voor zijn geteelde groentes en witte aalbessen vlakbij de Groninger Waddendijk. Van deze bessen laat hij de bekende Blankawijn maken.

Maar sinds enige tijd teelt hij ook Oberkulmer Rotkorn, een oorspronkelijke speltsoort. Deze speltsoort is niet gekruist met tarwe, wat met de meeste speltsoorten die nu op de markt zijn wel het geval is. Op die manier ervaart u de echte pure smaak van spelt.

Meer info: www.graanrepubliek.nl


Datum: 13 oktober 2014.
Foto: Remy Vaartjes.

Promotie van Groninger oergranen van start

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding