Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Reddingbootschuur Vlieland uit 19e eeuw podium voor zomerconcerten


VLIELAND - Het is nog het enige intacte stenen reddingboothuis in Friesland: de Reddingbootschuur op Vlieland. In 1894 gebouwd om snel in te kunnen grijpen bij nood op zee. Het uit bruine bakstenen opgetrokken Rijksmonument met golfende Friese dakpannen, markeert als enige nog de geschiedenis van de KNRM op het Waddeneiland.

Een belangrijk cultuurhistorisch goed dat eerder een herbestemming heeft gekregen als kunstgalerie. Deze zomervakantie is het tevens een podium voor de muziekconcerten van Drijfhout.

Zomerconcerten in de Reddingbootschuur

De Reddingbootschuur is onlangs omgetoverd tot een galerie waar Vlielandse kunstenaars zoals schilders, beeldhouwers en fotografen exposities houden. Deze zomer is het gebouw ook een podium voor muzikanten.

De hele zomervakantie treedt het Vlielandse Duo Drijfhout elke zaterdagavond om 20.30 uur op met muziek en verhalen over gestrande schepen, strandjutters, het leven aan boord en op het eiland van de 19e eeuw. Drijfhout is in 2011 zelfs bekroond met het Waddengoud keurmerk voor hun muzikale werk.

“We begeleiden onze verhalen met trekzak, viool en gitaar. Onze concerten passen helemaal bij de geschiedenis van dit bijzondere pand”, aldus Nils Koster en Ger Lamerus van Duo Drijfhout.

Het laatste zomerconcert vindt plaats op 26 augustus 2017.

Tickets zomerconcerten Drijfhout

Bewoners en toeristen kunnen een concert van Drijfhout in de Reddingschuur bijwonen. Tickets kunnen mensen reserveren via Galerie De Reddingbootschuur of info@drijfhout-vlieland.nl (prijs ticket € 10,- p.p.).

Historie Reddingbootschuur

Vlak na de oprichting van de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZRM nu KNRM) werd in 1825 op Vlieland een reddingboot gestationeerd. De boot lag in een loods in het dorp. Bij alarm werd de boot op een slede geladen waarna 4 paarden nodig waren om de boot naar zee te trekken. Het duurde uren voordat de boot pas in actie kon komen.

Met de bouw van het Reddingboothuis in 1894 kwam daar verandering in. De boot kon meteen het strand en de zee op om snel in actie te komen. Een hele moderne aanpassing in die tijd.

Het bakstenen pand is gelegen aan Duinkersoord 33 aan het einde van de Badweg bij strandovergang Seeduyn. De Drentenaar A. Kooreman heeft het gebouw ontworpen in een ambachtelijk-traditionele stijl. Om de zichtbare geschiedenis van de KNRM op Vlieland te behouden is het gebouw deze maand precies 18 jaar geleden een Rijksmonument geworden. Het is nu nog het enige bakstenen Reddingboothuis in Friesland en één van de weinigen in héél Nederland.

Vereniging Hendrick de Keyser is eigenaar van de schuur. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.

 

Publicatiedatum: 21 juli 2017.
Foto: Duo Drijfhout.

Reddingbootschuur Vlieland uit 19e eeuw podium voor zomerconcerten

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding