Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

René Pluijm en TS31 genieten van oesters en champagne op het Wad


LAUWERSOOG - Afgelopen maand heeft RTL 4 de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Pluijms Eetbare Wereld uitgezonden. Met Goede Vissers Jan en Barbara van de TS31 gaat René Pluijm mee op zoek naar de schatten van de Waddenzee: oesters. Jan vertelt daarbij over de geschiedenis van het vissen en het oesterrapen. Als afsluiter midden op de Engelsmanplaat in de Waddenzee proeven ze vers geraapte oesters onder het genot van een goed glas champagne.

Aflevering 1: Nederland Culinair Erfgoed
In eerdere seizoenen van het culinaire tv-programma Pluijms Eetbare Wereld heeft Pluijm vooral buitenlandse eetculturen onder de loep genomen. Dit seizoen gaat hij op zoek naar onze eigen eetcultuur en kijkt verder dan de Hollandse drie-eenheid ‘aardappelen, vlees en groente’. Zo duikt hij in deze aflevering ondermeer in het verhaal achter kibbeling, de invloed van de Surinaamse keuken op de Hollandse en gaat hij wildplukken in de Nederlandse natuur.

Oesters rapen op de Engelsmanplaat
Ook gaat René mee op oestertocht op het Wad met Jan en Barbara om de geschiedenis van het vissen en het oesterrapen te achterhalen en meer te weten te komen over de rijkdom van de zee. Jan benadrukt daarbij ook het belang van opvolging voor de weinige kleinschalige kustvissers die er nog zijn om deze eeuwenoude vorm van visserij niet verloren te laten gaan.

Fragment van de oestertocht start ongeveer op 29.00

Helpt u Jan en Barbara al?
Jan en Barbara zijn bezig met de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand. Hiermee willen ze de visser, viseter en de verhalen van de visserij bij elkaar brengen. Ze willen hier mensen leren hoe met vis om te gaan, hoe ze zelf vis kunnen fileren en bereiden. Daarbij willen ze mensen ook kennis laten maken met onbekende vissoorten en zeegroentes om zo mensen de rijkdom van de zee te leren waarderen en daarmee goed om te springen.

Crowdfunding
Voor de realisatie hebben ze een crowdfundingproject gestart. Hiervoor hebben ze uw hulp nodig. Kijk op www.crowdaboutnow.nl/tailand en draag ook uw steentje bij aan een gezonde visserij.

Datum: 16 maart  2015.

 

René Pluijm en TS31 genieten van oesters en champagne op het Wad

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding