Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Rick Baar en Susanne Ophuis winnen sliksledewedstrijd in Lauwersoog


LAUWERSOOG - Afgelopen maand was er een primeur: een sliksledewedstrijd in Lauwersoog georganiseerd door ‘Waddengoud-vissers’ Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ’t Ailand. Een tiental deelnemers durfden de uitdaging aan en sleeden voor de overwinning op het drooggevallen slik in de kom voor de haveninloop.

Op de door visser Karel Vaszlovszky van de FL 12 historisch verantwoorde nagebouwde sliksledes, naar voorbeeld van de oude kraite van de overleden Dollardvisser Piet Kolthof uit Hongerige Wolf, legden ze een parcours af van bijna 100 meter.

De 15-jarige Rick Baar uit Usquert deed dat het aller snelst. Bij de dames ging de 14-jarige Susanne Ophuis uit Winsum er met de winst vandoor.

De wedstrijd
De onervaren deelnemers mochten vlak voor aanvang van de wedstrijd even oefenen op de splinternieuwe sliksledes, in Groningen ook wel kraites genoemd. Compleet gehuld in donkergroene waadpakken, zodat ze leken op echte Wadvissers, begonnen ze aan hun avontuur.

De oefenronde was meer ploeteren dan glijden. Om het parcours af te leggen leek nog een hels karwei te worden. Maar niet alleen kracht en conditie spelen een factor, het aller belangrijkste is de gebruikte techniek om de slikslede vooruit te brengen. Naarmate de wedstrijd begon kwamen de sleeërs daar wel achter. Waar Rick Baar in het begin nog achterbleef, maakte hij in het tweede deel alles weer goed.

Eén van de deelnemers merkte naar mate hij vermoeider werd en meer voorover ging hangen, het sliksleeën juist veel beter ging. De druk op het ondervlak wordt dan meer verdeeld over het gehele glijvlak waardoor het glijden een stuk makkelijker gaat.

En zo moeten de Wadvissers van weleer met de gehele vangst in de kraite het ook gedaan hebben, want gezien de afstanden die zij aflegden, moet het parcours voor hen ‘piece of cake’ zijn geweest.

Aandacht voor de traditionele kustvisserij & herintroductie slikslede
Nu de traditionele kustvisserij op het Wad sterk is teruggelopen is ook het gebruik van kraites nagenoeg verdwenen. Deze wedstrijd moet bijdragen aan meer bekendheid van en interesse voor deze vorm van visserij waarin de slikslede eeuwenlang een belangrijke rol heeft gespeeld.

Piet Kolthof, bijgenaamd Pie Tidde uit Hongerige Wolf , was de laatste traditionele visser die de slikslede gebruikte in de Dollard. Maar de slikslede staat niet alleen als symbool hiervoor. Het doel is om de slikslede ook daadwerkelijk weer te herintroduceren.

“Met de slikslede kun je juist op plaatsen komen waar je te voet of per rubberboot niet goed kan komen. Onze voorouders waren niet gek. Met een beetje oefening kun je je snel verplaatsen over het slik. In de kraite kun je de vangst gooien en zeer snel weer aan wal komen. Perfect voor de kleinschalige kustvisser die het vooral van kakelverse vis moet hebben”, aldus Karel Vaszlovszky.

Jan Geertsema en Barbara Rodenburg gaan hem als eerste weer gebruiken als transportmiddel bij het oesterrapen en het legen van de krabbenfuiken vlak buiten de haven van Lauwersoog. Maar daar blijft het niet bij. Zij willen de kraite ook gebruiken in de nog te ontwikkelen wadvisexcursies met schoolklassen, toeristen en andere groepen. Hiervoor zoeken ze onder andere samenwerking met de Natuurschool. Deze excursies staan voor volgend jaar gepland.

Speciaal voor de wedstrijd heeft Karel 4 replica’s gebouwd die gebaseerd zijn op de authentieke slikslede die Piet Kolthof jarenlang heeft gebruikt. Dit model kan uitstekend gebruikt worden voor de verdere herintroductie.

Project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’
Alle acties voor het behoud en aantrekkelijker maken van de traditionele kustvisserij die Jan en Barbara ondernemen, doen zij in het kader van het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’. Dit is een meerjarige campagne waarbinnen diverse activiteiten de traditionele kustvisserij weer voor het voetlicht moet brengen. Dit project doen ze samen met streekkeurmerk Waddengoud.

Flash is required!

 


Datum: 7 oktober 2014.

Rick Baar en Susanne Ophuis winnen sliksledewedstrijd in Lauwersoog

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding