Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Sarah Stiles maakt film over ‘Waatersvloed 1717’


LEENS - De Kerstvloed van 1717 heeft aan meer dan 2200 Groningers het leven gekost. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack maakt Waddengoud-filmmaakster Sarah Stiles zichtbaar en hoorbaar wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Tot mei 2018 te zien in Bibliotheek De Marne in Leens.

De film toont de nog steeds aanwezige sporen in het landschap en oorspronkelijke ooggetuigen vertellen op indringende wijze wat ze is overkomen. Verder wordt de omvang en impact van de ramp geïllustreerd met authentieke gravures en landkaarten.

Bekijk de trailer 'Waatersvloed 1717
Flash is required!
 
Waatersvloed 1717

Het was een furieus samenspel van orkaanwinden en verraderlijk getij, uitmondend in een verwoestende overstroming, één waar De Oude Dijk niet tegen bestand bleek. Naast de 2200 slachtoffers zijn er ook tienduizenden beesten bij omgekomen en hele dorpen zijn weggevaagd. Het was de grootste en laatste overstroming in eeuwen in Groningen en de Ommelanden. Sindsdien zijn onze kusten versterkt en is Nederland één van de veiligste delta’s ter wereld.

In een begeleidende folder bij de film wordt het verschrikkelijke verhaal van de Kerstvloed 1717 nog eens samengevat, met fraaie foto’s, kaarten en oorspronkelijke documenten, zoals het Journaal van Thomas van Seeratt en het Register van Geleden Verlies, en wordt kort op de oorzaken en gevolgen ingegaan. 

Filmcredits
  • Film en soundtrack Sarah Stiles.
  • Projectleiding, concept en redactie Merel Thomése.
  • In opdracht van Stichting Behoud Bibliotheek De Marne.
  • Met steun van de gemeente De Marne.
  • Mede mogelijk gemaakt door Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen. 

 

 

Publicatiedatum: 27 december 2017.
Foto: Foto is gemaakt door Sarah Stiles.

Sarah Stiles maakt film over ‘Waatersvloed 1717’

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding