Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Schrijfcursus Eilander portretten in oktober 2021 op Terschelling


“Goede manier om Terschelling op een andere manier te leren kennen.”

Beter leren schrijven op je favoriete eiland? Kennismaken met eilandbewoners? Geheel verzorgd een week lang onder begeleiding de kneepjes van het schrijversvak leren? Het kan allemaal tijdens de vijfdaagse cursus ‘Eilander portretten’ op de Folkshegeskoalle van Terschelling in Hoorn. In 2021 organiseert de Stichting Over ’t Wad voor de tweede keer deze schrijfcursus van 11 tot en met 15 oktober. 

Recensies

Deelnemers aan de cursus in 2020 beoordeelden de cursus 2020 met een 8,5 gemiddeld.

Enkele recensies:

“Dat er meer in mij zit dan ik had gedacht. Ik ben hier gegroeid. Veel geleerd.”

“Geweldige week gehad.” “Leuk en leerzaam.”

“Goede manier om Terschelling op een andere manier te leren kennen.”

Deelnemers

De schrijfcursus is voor mensen die graag (willen gaan) schrijven over hun favoriete Waddeneiland. ‘Eilander portretten’ geeft hun de kans om in een inspirerende waddenomgeving in gesprek te gaan met oorspronkelijke eilandbewoners. De cursisten bewerken de verhalen en levensgeschiedenissen tot geschreven portretten.

Inhoud

Hoe was het leven op de Waddeneilanden in de Tweede Wereldoorlog, de jaren vijftig en zestig? Welke beroepen op de Waddeneilanden zijn verdwenen? Wat is er de laatste vijftig jaar op de eilanden veranderd op het gebied van werk en inkomen?  Hoe hebben de bewoners van het eiland zelf die tijd beleefd? De tijd dringt – voordat je het weet kan de generatie eilandbewoners van zeventig jaar geleden niet meer vertellen hoe het leven op de Wadden vroeger was.

In de cursus komen basiselementen van de verhalende journalistiek aan de orde.  De cursisten worden na afloop van de cursus digitaal begeleid bij het publicatieklaar maken van het eigen schrijfresultaat.

Publicatie

De eilander portretten worden gepresenteerd op internet (www.overtwad.nl), Facebook,  in de Harlinger Courant en in boekvorm. Het resultaat van 2020 is te zien op

https://overtwad.nl/content/het-leven-van-twaalf-eilandbewoners-in-twaalf-portretten/

Praktische informatie  

  • Maandag 11 oktober (16.00 uur) tot en met vrijdag 15 oktober (12.00 uur)
  • Docenten en begeleiders: Henk Tameling, docent Nederlands, publicist op  www.overtwad.nl en Gerry Visser, tekstschrijver en journalist, met gastles van Jacqueline Spendel, directeur Folkshegeskoalle en oud-redacteur van o.a. programma’s van Paul Witteman en Marcel van Dam.
  • Prijs op basis van vijfdaags verblijf in de Folkshegeskoalle, volpension in éénpersoonskamer, inclusief lesmateriaal, linnengoed, koffie en thee tijdens trainingen, inclusief alle trainingen en feedbacksessies, schrijfcoaching tijdens en na de week, exclusief reiskosten en fietshuur: €699,-. Dieetwensen: €5,- per dag.
  • Niveau: beginners en gevorderden.
  • Groepsgrootte: 13-16 deelnemers; de cursus gaat door bij voldoende deelname
  • Inschrijving en betaling van cursusgeld voor 1 september op: www.overtwad.nl/schrijfcursussen

Begeleiding

Gerry Visser en Henk Tameling zijn ervaren schrijvers met passie voor het wad en zij begeleiden de cursisten van maandag tot en met vrijdag. Zij hebben op diverse manieren de afgelopen jaren met elkaar rond de Waddenzee samengewerkt.

Gerry Visser (1963) en Henk Tameling studeerden beiden Nederlandse Taal- en Letterkunde in respectievelijk Nijmegen en Groningen. Gerry werkte o.a. bij de ING Bank op de afdeling communicatie en rondde later nog een vertalersopleiding Engels af. Terschelling is haar thuishaven, hier werkt ze als freelance tekstschrijver. Ze is o.a. redacteur van het weekblad De Terschellinger en eindredacteur van de kwartaaluitgave Mooi!Terschelling. Om al het zittende werk te compenseren is ze daarnaast marathonloopster en hardlooptrainer.  Ze schreef hierover jarenlang columns in Runner’s World. Gerry en Henk werkten samen als redacteur van Terschelling Magazine.

Henk Tameling (1952) was jarenlang docent Nederlands en schoolleider. Hij was directeur van de Waddenvereniging, lid van de Raad van Advies van de Waddengroep, uitgever van de boot-aan-bootkrant Over ’t Wad en Terschelling Magazine.  Henk publiceert tweewekelijks over zijn belevenissen op Vlieland, Terschelling en de andere Waddeneilanden in de Harlinger Courant en op www.overtwad.nl . Hij richtte in 2009 de Stichting Over ’t Wad op. Boeken van zijn hand zijn: Geluksvogel, Over ’t Wad en De zwaardschede.

Vorige jaar nam hij het initiatief voor de eerste schrijfcursus i.s.m. de Folkshegeskoalle Schylgeralân.

 

Voorbeeld van een Eilander portret van 2020:

https://overtwad.nl/content/het-wakend-oog-portret-van-weerfotograaf-sytse-schoustra/

Voor informatie:

Henk Tameling 06 2322 0967

henk@overtwad.nl

 

Publicatiedatum: 31 augustus 2021.
Foto: © Stichting Over 't Wad.

Schrijfcursus Eilander portretten in oktober 2021 op Terschelling
Vergroot deze afbeelding