Sliksledewedstrijd bij proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog
LAUWERSOOG / HONGERIGE WOLF - Al vele honderden jaren geleden maakten ambachtelijke wadvissers er gebruik van: de slikslede. Al sleeënd over het slik verplaatsten ze zich snel over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen.
Piet Kolthof, bijgenaamd Pie Tidde uit het dorpje Hongerige Wolf, was de laatste traditionele visser die de slikslede, ook wel kraite genoemd, gebruikte op de Dollard.
Zijn vriend en visserman Karel Vaszlovszky uit Winsum (Gr.) nam de sliksleden van Piet over en besloot ze historisch verantwoord na te bouwen met het idee dat ze ook nu nog goed inzetbaar zijn bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij zoals vissen met staande netten, kubben en fuiken.
Wedstrijd
Om de slikslede weer onder de aandacht te brengen, organiseert proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog op zondag 5 oktober een sliksledewedstrijd met de kraites van Vaszlovszky. Iedereen, vanaf 12 jaar en ouder en in bezit van een goede conditie, kan meedoen.
Via wadvistochten@goedevissers.nl kan men zich nu al aanmelden. Inschrijven voor deelname kan ook ter plaatse tot 12.30 uur.
- Tijd: 13.00 en 15.00 uur bij laag water.
- Adres: Haven 49a in Lauwersoog.
- Instructie voor de deelnemers is om 12.30 uur bij ’t Ailand in Lauwersoog.
- Het wedstrijdparcours gaat vanaf de dijk achter 't Ailand naar een fuik en weer terug. Deelnemers moeten de vangst uit de fuik ophalen en naar de kant brengen. In meerdere heats strijden deelnemers tegen elkaar.
- Voor de deelnemers zijn waadpakken aanwezig.
- Deelname kost €5,- per persoon, inclusief warme soep met brood na afloop.
Speciaal voor deze gelegenheid en op basis van de authentieke slikslede die Pie Tidde gebruikte, heeft Karel Vaszlovszky een aantal replica´s gebouwd.
Slikslede
De geschiedenis van de slikslede gaat ver terug. Resten van duizend jaar oude visfuiken werden in diverse Waddengebieden in heel Noordwest-Europa gevonden. Van Denemarken tot zelfs aan Ierland toe. Gebieden die alleen met een slikslede te bereiken waren.
In Nederland en Duitsland is de slikslede het laatste overblijfsel van vissers achter de dijk, wiens huizen dicht op de dijkvoet stonden. Hun manier van leven in noord-Nederland en het Duitse Oost Friesland is allang verdwenen.
De slikslede bestaat uit een vlakke houten bodem met daarop een houten frame als handgreep. Met de knie knielt de bestuurder in een speciale kniesteun en met het andere been zet hij of zij af in de modder. De vlakke onderkant zorgt ervoor dat de slee niet wegzakt en met een goede gang over het slik glijdt.
Replica's
Piet Kolthof, ook wel bekend als Pie Tidde uit het kleine dorpje Hongerige Wolf, was de laatste echte Dollard-visser die enkele jaren geleden de slikslede nog gebruikte bij o.a. de garnalenvisserij met fuiken. Zijn vriend, visserman Karel Vaszlovszky van de FL12, nam de sliksleden van Piet over en besloot ze na te bouwen met als achterliggende gedachte om ze weer in te zetten bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij.
Vaszlovszky: “Ik geniet ervan dat dit op de achtergrond geraakte traditionele Wadvisserij-vehikel nu niet alleen voor het publiek, maar wellicht ook door vissers weer ingezet gaat worden “.
Vakmanschap in de kustvisserij
Goede Vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van proeflokaal ’t Ailand en visserijbedrijf TS31 Internos zijn samen met het streekkeurmerk Waddengoud dit voorjaar het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ gestart.
Dit behelst een meerjarige campagne waarbinnen ze diverse activiteiten organiseren voor behoud van kennis en vakmanschap van de traditionele visserij op het Wad. Probleem is namelijk dat een groot deel van de traditionele vissers die er nog zijn straks te oud zijn om hun beroep nog te kunnen uitoefenen en nieuwe aanwas van vissers is er nauwelijks.
De reguliere visserijopleidingen besteden er geen aandacht aan en vele jonge potentiële vissers komen er niet meer mee in aanraking, terwijl er wel een aardige boterham mee te verdienen is, mits rendabele visserijactiviteiten in de Waddenzee toegestaan blijven.
“Daarom zijn we dit voorjaar een reeks wadvis- en oestertochten gestart om onze manier van vissen uit de onbekendheid te halen. Nu deze stoere sliksledewedstrijd. We hebben het zelf al even geprobeerd en tot onze verbazing gaat het sleeën over slik best snel. We zijn van plan om de slee ook in onze visserij te gebruiken. Ideaal voor bij het lichten van de krabbenfuiken en bij het oesters rapen bijvoorbeeld”, aldus Barbara Geertsema.
Datum: 25 september 2014.
Foto: Karel Vaszlovszky.