Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Slow Food-goeroe Carlo Petrini opent proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog


Zaterdag 5 november heeft Carlo Petrini, de Italiaanse grondlegger van de internationale beweging ‘Slow Food’, in de haven van Lauwersoog proeflokaal ’t Ailand geopend. ’t Ailand is een culinair proeflokaal en informatiecentrum over duurzame visserij op ’t Wad. Vissersechtpaar Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg van de TS 31 Internos uit Feerwerd laten hier bezoekers proeven van de culinaire geneugten van waddenvis en de achtergrond ervan.

Op de menukaart staan dan ook vooral snacks en kleine gerechten gemaakt van Waddengoud gecertificeerde vis als harder, zeebaars, waddengarnalen en kokkels, Noordzeevis uit de regio en andere regionale producten zoals geitenkaas van de Oude Streek. Met zorg bereid, oftewel 'slow food', en voor de liefhebber een welkome aanvulling op de vele aanbieders van vissnacks in de haven.

Spetterende opening
Herwil van Gelder, wethouder van gemeente De Marne, heette iedereen welkom. Vervolgens liet de voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, Johan Nooitgedagt, zijn licht schijnen op het initiatief van de vissers uit Feerwerd. Daarna opende Carlo Petrini onder begeleiding van diverse artiesten de deuren van proeflokaal ’t Ailand. De artiesten speelden 'typetjes' die zogenaamd de opening van het Slow Fish-lokaal wilden verhinderen (zie foto rechts). De middag en avond was er feest waarbij diverse muzikanten en bands optraden.

’t Ailand
Als kleinschalige vissers hebben Jan en Barbara van de TS 31 Internos het niet breed. Financiering van dit project was dan ook een hele opgave. De voorbereiding en bouw van ’t Ailand heeft daarom jaren geduurd en heeft tussentijds regelmatig stil gelegen. Maar uit idealistisch oogpunt en om onszelf als kleinschalige kustvissers met onze producten zichtbaar te maken, is al dat werk zeker de moeite waard geweest, vindt Barbara.

“Het zijn sombere tijden voor de visserij. Met ons proeflokaal willen we in ieder geval wat vrolijkheid terugbrengen op de haven. Klagen heeft ook weinig zin. Om iets te bereiken zullen we het in de eerste plaats als vissers zelf moeten doen. Als we onze toekomst van anderen laten afhangen komt het zeker niet goed. Het is misschien positief doen tegen beter weten in, maar daar zijn wel vaker hele oorlogen mee gewonnen. Wij geloven dat we een prachtig product hebben en dat ons beroep toekomst heeft. In ons proeflokaal kunnen we dat met trots presenteren aan het publiek. Daarbij willen we zeker ook de dialoog aangaan. Zoals met alles valt er ook aan de visserij nog wel wat te verbeteren. Maar zolang we met verstand vissen, een mooi product aan de wal zetten en open staan voor verbeteringen hoeven we ons nergens voor te schamen. We zijn trots op ons beroep. En we zijn natuurlijk extra trots dat Carlo Petrini ons proeflokaal komt openen”, aldus Barbara.

Verrijking voor Lauwersoog
Jan en Barbara vissen al sinds 2006 volgens de richtlijnen van streekkeurmerk Waddengoud. Het proeflokaal is ook een goede stap om meer naamsbekendheid aan Waddengoud gecertificeerde vis te geven.

“Sinds kort labelen ze hun vis, wat onder andere de zichtbaarheid en naamsbekendheid richting consumenten moet stimuleren. Het proeflokaal heeft deze functie ook. Zeker in een vissershaven als Lauwersoog waar jaarlijks vele visliefhebbers naar toe komen om een visje te eten. Duurzame waddenvis is een absolute verrijking voor het visaanbod in Lauwersoog”, aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep.

Adres ’t Ailand: haven 49A in Lauwersoog (naast restaurant Pierenend).
 
 

 Carlo Petrini vertelt zijn verhaal tijdens opening ’t Ailand.

Slow Food-goeroe Carlo Petrini opent proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog
Vergroot deze afbeelding