Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Slow Food oprichter Carlo Petrini roept op om Fileerlokaal 't Ailand te steunen


LAUWERSOOG - Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food beweging, die onlangs in Nederland de Johannes van Damprijs 2014 kreeg uitgereikt voor zijn bijzonder verdienstelijke werk voor verspreiding van de gastronomie, spreekt in een videoboodschap steun uit voor realisatie van het Fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog in de provincie Groningen. Het fileerlokaal is een initiatief van  de kleinschalige kustvissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg. Naast workshops vis fileren, vis producten maken en als startpunt voor wadvistochten, moet het fileerlokaal ook een ontmoetingsplek worden voor visser en visliefhebber.

Videoboodschap Carlo Petrini: oproep om Fileerlokaal 't Ailand te steunen
De 65-jarige Italiaan Carlo Petrini, die in de jaren tachtig de nu wereldwijde Slow Food beweging oprichtte als tegenhanger van de fastfood industrie, roept op om het fileerlokaal te steunen. “ Jan en Barbara laten de rijkdom van de zee zien en leren mensen daar verantwoordelijkheid in te nemen. Het fileerlokaal is een cultureel en educatief project, waarbij jongeren, koks en iedereen kan leren over vis en hoe die te verwerken. Ik nodig iedereen uit, en Slow Food voorop, om Jan en Barbara te helpen dit project te realiseren”, aldus Petrini.

Flash is required!

Video: Sarah Stiles/Hogeland Films.

Slow Food omarmt het initiatief
Slow Food Nederland heeft de oproep van Petrini omarmd en ondersteunt de crowdfundingactie die is opgestart om het fileerlokaal te kunnen realiseren met alle middelen. Slow Food woordvoerder Ronald de Ligny: “Mensen kunnen helpen door in de voorverkoop de visproducten, vispakketten, workshops en exclusieve Wadvistochten van Jan en Barbara te kopen".

Bekijk de crowdfundingfilm

"Ze hebben nog zo’n € 35.000,- nodig. Alleen bij het halen van dit bedrag, kunnen zij het fileerlokaal van de grond krijgen. Halen ze het niet dan krijgt iedereen zijn geld weer terug", vertelt Roland de Ligny.

De campagne loopt via het platform Crowdaboutbnow.nl dat onder toezicht staat van de overheid (AFM) 

Proeflokaal ’t Ailand krijgt een zusje: Fileerlokaal ’t Ailand
In 2011 opende Petrini ook al het Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Een droom werd werkelijkheid voor Jan en Barbara, die vanaf dat moment eigen vis en vis van collega kustvissers direct uit zee konden serveren. Onder andere vissoep, gerookte harder, garnalenkroketten, oesters en vele andere bijzondere vis, schaal- en schelpdieren staan er op het menu. Alles huisgemaakt. Zelfs de patat maken Jan en Barbara zelf van biologische aardappelen uit de regio. Het unieke concept resulteerde erin dat het Proeflokaal zelf ook op de kaart kwam te staan: vele mensen weten inmiddels hun weg er naar te vinden.

In het begin hielden ze regelmatig  lezingen, workshops en themabijeenkomsten, maar tegenwoordig is daar in het proeflokaal weinig ruimte meer voor. Ook leerden ze ter plekke hun gasten om vis te fileren, maar ook dat is niet meer aan de orde.

“De meeste mensen die hier komen zijn niet alleen geïnteresseerd in een lekkere hap, ze willen juist alles weten over de vis, de Wadvisserij en willen graag meekijken hoe we fileren en dit het liefst zelf doen. Met het fileerlokaal dat naast het proeflokaal komt, kunnen we deze culinaire beleving mogelijk  maken”, aldus Jan en Barbara.

In het fileerlokaal gaan ze vis, schaal- en schelpdieren verwerken en houden ze workshops verse vis fileren en keuren, vissoepen en -sauzen maken en zelf visroken. Het wordt tevens de basis voor prachtige één- of meerdaagse Wadvistochten.

“We hebben veel bijvangst van zeewier en zeesla en in de Waddenzee is een overvloed aan strandkrabben. Om niets te verspillen gaan we ook hiermee aan de slag”. Voor de inrichting die aan strenge hygiëne-eisen moet voldoen, zoekt het visserspaar nog geld.


Datum: 26 februari 2015.

 

Slow Food oprichter Carlo Petrini roept op om Fileerlokaal 't Ailand te steunen
Vergroot deze afbeelding