Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Slow Food Texel organiseert Markt van de Smaakbelevenis


TEXEL - Op zondag 12 juni 2016 van 11.00 uur tot 16.30 uur organiseert Slow Food Texel in samenwerking met Landgoed De Bonte Belevenis alweer voor de zevende maal de Markt van Smaakbelevenis. Thema dit jaar is: “Hoe Slow is Texel?” 

Maak kennis met de bijzondere producten die Texel rijk is en proef de verschillende gerechten die met deze ingrediënten worden gemaakt. Bezoek tijdens de markt de Slow Food Texel Academie waarbij sprekers het complete verhaal vertellen achter de producten. Daarnaast zijn er bijzondere workshops te volgen en geven koks kookdemonstraties.

In de diverse kramen worden Texelse producten verkocht, zoals biologische (zilte) groenten, zaden, fruit, jams en chutneys, oliën en azijnen, Cranberryplanten, Texelse kaas en Texelse lamsvlees producten. In de kraam van Slow Food Texel krijgt u uitleg over Slow Food, iets te proeven en een demonstratie van Aad van Heerwaarden. Texel is beroemd om haar Texelse schapenras: Als vleesexpert vertelt Aad waarom Texels lamsvlees zo geliefd is en uiteraard laat hij het lekkerste lamsvlees proeven. 

Voor bezoekers die op de fiets komen, heeft Slow Food Texel een leuke surprise op te halen bij de Slow Food stand. 

Ook zal er net als vorig jaar een gratis pendeldienst zijn van de parkeerplaats naar het terrein.

Over Slow Food
Slow Food is een internationale beweging die ontwikkelingen ondersteunt voor eerlijk, lokaal en lekker eten. Met als doel dat ons eten goed moet smaken en dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.

Ontstaan als reactie op fast food
Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd.

Maar de betrokkenheid van Slow Food-leden reikt veel verder. Ze houden niet alleen van ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit maar zijn tegelijkertijd geïnteresseerd in de herkomst ervan, in de productiewijze, de economische en politieke context. Daarbij pleit de beweging voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, waarmee ze veelzijdigheid in soorten en rassen beoogt. Verder bevordert Slow Food de vorming van voedselgemeenschappen, een economisch model dat rechtvaardige, duurzame productie voorstaat en onderlinge banden binnen een gemeenschap versterkt.

De beweging nu
Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten vinden elkaar in Slow Food. De beweging telt inmiddels ruim 100.000 leden in 150 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk.

De Slow Food Chefs Alliantie is een verbond van chef-koks die zich in hun dagelijks werk sterk maken voor de ideeën van Slow Food. De ambassadeur op Texel is Aart Wijker, chef-kok van Grand Hotel en Waddengoud-restaurant Opduin.

www.slowfood.nl

Publicatiedatum: 2 juni 2016.

Slow Food Texel organiseert Markt van de Smaakbelevenis

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding