Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Sterren kijken met een sterrenkundige in Natuurreservaat De Boschplaat


OOSTEREND-TERSCHELLING - Op zaterdag 29 oktober 2016 vindt in heel Nederland weer De Nacht van de Nacht plaats. Ook Waddengouddorp Oosterend op Terschelling doet mee. Stichting Natuurlijk Oosterend organiseert een nachtelijke huifkartocht naar het Europees natuurreservaat De Boschplaat. Een zeer bijzondere tocht, want De Boschplaat is vorig jaar uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park in Nederland. Om 21.00 uur start de tocht bij Puur Terschelling in Oosterend. Samen met sterrenkundige Adri van Warmenhoven van Planetarium Franeker gaan de deelnemers de Melkweg en de vele duizenden sterren bekijken.

Tijdens de tocht is er aandacht voor lichtvervuiling en gaan mensen de duisternis ervaren zoals in de oertijd, toen het overal op aarde nog zo pikkedonker was als in Dark Sky Park Terschelling. Deelnemers krijgen een sterrentelkaart en gaan tevens genieten van een kampvuur, warme chocolademelk en ze gaan marshmallows roosteren. De tocht eindigt om 12 uur middennacht.

De tocht kunt u boeken op de website van Puur Terschelling.

Mocht het een bewolkte dag zijn, ook dan is het zeker de moeite waard om de totale duisternis te ervaren, het boeiende verhaal van Adri van Warmenhoven te horen en de gezelligheid van de tocht mee te maken.

Dark Sky Park Terschelling
Het Dark Sky Park Terschelling behoort tot de aller-donkerste plekken op aarde. Een gebied waar vrijwel geen lichtvervuiling bestaat, zodat men hier duizenden sterren kan bekijken. Zelfs de Melkweg is in zo’n park duidelijk zichtbaar. Ter vergelijking: in een doorsnee stad zijn nog slechts enkele tientallen sterren zichtbaar door alle lichtbronnen die het zicht op het heelal belemmeren. Over de hele wereld zijn slechts 20 Dark Sky Parken, wat aangeeft hoe bijzonder dit Nederlandse ‘nachtelijke erfgoed’ is.

Meer info: www.darkskypark.nl


Publicatiedatum: 26 oktober 2016.
Foto: Facebook Dark Sky Terschelling.


Vergroot deze afbeelding