Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Stroming met Waddengoud-menu 2e op NK Leermeester-Leerling


HEERHUGOWAARD - Het team van Stroming eten & drinken in Heerhugowaard,  Alex Buiten (leermeester) en Mario van der Veen (leerling) hebben op 10 januari de tweede plaats op het Nationaal Kampioenschap Leermeester-Leerling verworven. Waddengoud gecertificeerde Texelse lamsbout behoorde tot het belangrijkste component van het menu van het duo.

De wedstrijd om de titel Nationaal Kampioen Leermeester-Leerling 2012 vond plaats tijdens de Horecava in de Amsterdam RAI. De opdracht bestond uit het à la minute bereiden van een amuse van langoustines, als voorgerecht een trio van verse zalm, een hoofdgerecht met een rosé gebraden lamsbout en een dessert met bladerdeeg, Hollandse kaas en bleekselderij.  Alle in het thema “op Hollandse wijze”.

De jury, bestaande uit de topchefs Paul van Staveren, chef kok Restaurant Sonoy in Emmeloord, Gerrit Greveling, Rogier Rassin, chef de cuisine La Rive Amsterdam, Bert van Manen, chef kok banqueting Kurhaus in Scheveningen en Waldrik Kremer, chef d’équipe Koksgilde Nationaal Team, beoordeelde het driegangenmenu. Hierbij werd niet alleen op smaak gelet, ook de presentatie en de bereiding waren van groot belang.

De voorbereidingen voor het kampioenschap begonnen al in oktober met het uitdenken van het menu.  Wat is typisch Hollands? Daar er in Stroming eten & drinken veel met pure en (h)eerlijke regionale producten wordt gewerkt was de keuze voor Waddengoud gecertificeerde producten en producten uit eigen omgeving snel gemaakt.

Meerdere malen werden de gerechten voorbereid, geproefd en bijgeschaafd. Zelfs collega’s uit het vak waren uitgenodigd om hun gepeperde mening over het menu te delen. En het resultaat was er dan ook naar, de tweede plaats voor de jongste deelnemers! 

“Volgend jaar gaan we voor de eerste prijs, dus we komen terug”, aldus de koks. De Nederlandse kampioenen Pascal Gebben en leerling Emiel Kwekkeboom van Landhuishotel De Bloemenbeek in de Lutte kunnen hun borst volgend jaar dus flink nat gaan maken.

Stroming met Waddengoud-menu 2e op NK Leermeester-Leerling
Vergroot deze afbeelding