Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

’t Ailand presenteert SLIK, VIS en POON tijdens Trek Festival


LAUWERSOOG - Proeflokaal ’t Ailand in de haven van Lauwersoog heeft onlangs haar activiteiten gepresenteerd voor het Trek Festival 2015 aankomend weekend: SLIK, VIS en POON.

Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van het visrestaurant houden, in navolging van het succes vorig jaar oktober, een aantal sliksledewedstrijden op zondag 29 maart (SLIK). Op die dag gaan ze ook op ontdekkingstocht op de Waddenzee en legen daar met geïnteresseerden de fuiken (VIS). Ook op de zondag en op zaterdag 28 maart houden ze miniworkshops poon roosteren onder begeleiding van culinair expert Roel van Vliet (POON). Mensen kunnen deelnemen met een passepartout voor het Trek Festival, een nieuw evenement die de Lauwersmeerregio op de kaart wil zetten.

SLIK: sliksledewedstrijden
Op de zondag van het Trek Festival houdt ‘t Ailand om 11.00, 12.00 en 13.00 uur een wedstrijd slikslederijden achter de dijk bij 't Ailand. Elke wedstrijd bestaat uit maximaal 4 rondes van 4 personen. Elk uur kunnen dus 16 mensen meedoen met elk uur nieuwe winnaars. Deelnemers krijgen een waadpak en een slikslede ter beschikking gesteld.

“In eigen kleding, bijvoorbeeld korte broek met wadloopschoenen mag natuurlijk ook. We hebben een buitenkraan om het slik af te spoelen”, aldus Barbara Rodenburg.

VIS: wadvistocht
Later op de zondagmiddag om 17.00 uur gaan Jan en Barbara met deelnemers het Wad om de fuiken te legen. Wat erin zit is uiteraard nog een verrassing. Er kunnen maximaal 12 mensen mee op dit wadvisavontuur. Deelname alleen voor mensen die kunnen zwemmen.

POON roosteren
Culinair expert Roel van Vliet van o.a. vis- en cateringbedrijf küestlichkeiten, leert deelnemers aan de miniworkshop poon roosteren de wonderbaarlijke truc van het poon snijden. Daarna leren de deelnemers de poontjes te  roosteren en daarna mogen ze de eigen geroosterde vis heerlijk opeten. De miniworkshop wordt op zaterdag 28 maart en zondag 29 maart op elk hele uur gehouden en duurt 45 minuten. Ook hier kunnen maximaal 12 mensen per keer aan meedoen.

Trek Festival
Het Trek Festival 2015 is een nieuw evenement die het moois van het Lauwersmeergebied wil laten zien, proeven en beleven. Op zo’n 30 locaties in een gebied tussen het Friese Dokkum en het Groningse Leens en tussen Lauwersoog en Kollum vinden diverse activiteiten plaats op gebied van kunst, cultuur, natuur, eten en drinken. De naam van het festival verwijst naar de jaarlijkse trek van duizenden vogels naar het Lauwersmeergebied. In het laatste weekend van maart is het de beurt aan de mens om de trek naar het Lauwersmeergebied te maken. Kaarten (passepartouts) zijn verkrijgbaar via www.trekfestival.nl 

Fileerlokaal
Dergelijke activiteiten als wadvistochten en workshops vis fileren en bereiden zijn ook op andere momenten te doen. Hiervoor zijn Jan en Barbara bezig met de realisatie van hun eigen fileerlokaal, die de basis moet worden voor visworkshops en vistochten op de Waddenzee. Hiervoor hebben ze nog hulp nodig. Hulp kan geboden worden door hun tochten en workshops al in de voorverkoop te bestellen op www.crowdaboutnow.nl/tailand. Met het fileerlokaal willen ze van toegevoegde waarde zijn voor de kleinschalige kustvisserij op het Wad. 

Datum: 23 maart 2015.

 

’t Ailand presenteert SLIK, VIS en POON tijdens Trek Festival

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding