Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

‘tAiland pleit voor terugkeer Platte oester in de Waddenzee


LAUWERSOOG - De Waddenregio kende 150 jaar geleden een rijke oestercultuur. Helaas verdween de inheemse Platte oester vorige eeuw uit de Waddenzee door overexploitatie in combinatie met veranderingen in het ecosysteem. Sindsdien hebben verschillende exotische schelpdieren waaronder de Japanse oester zich op het Wad gevestigd, maar tot op heden is de Platte oester niet teruggekeerd.

Jan & Barbara van ‘tAiland Lauwersoog pleiten voor een Nieuwe Noordelijke Oestercultuur door het terugbrengen van deze oud bewoner van de Waddenzee.

Dit jaar wordt er besloten over hoe het beleid en beheer van de Waddenzee er voor de toekomst uit moet komen te zien. Nu hebben we de kans om het Werelderfgoed Waddenzee beter te maken! Het idee van de Nieuwe Noordelijke Oestercultuur en andere ideeën gebruikt de Waddenvereniging om beleidsmakers en/of beheerders op te roepen werk te maken van een betere Waddenzee.

Stem op Nieuwe Noordelijke Oestercultuur voor Beste Idee voor de Waddenzee

Op de website van de Waddenvereniging staan alle inzendingen voor de Award voor het Beste Idee voor de Waddenzee.

Stem voor 5 juni op het idee van de Nieuwe Noordelijke Oestercultuur van Jan & Barbara. Op die manier help je hen om flink meer bekendheid aan hun idee te geven.

Flash is required!

Platte oesters

De Platte oesterbanken stonden bekend om de rijkdom aan diverse planten en dieren die erop leefden. Het begrip biocoenose (levensgemeenschap) is zelfs afkomstig van onderzoek op deze oesterbanken! Met het verdwijnen van de oesters ging er dus niet alleen voor de mensen iets verloren.

De omstandigheden op het Wad lijken momenteel geschikt voor Platte oesters en herintroductie kan een verrijking voor de natuur opleveren. Sommige van de Waddenzee afhankelijke soorten zijn mogelijk beter aangepast aan Platte oesterbanken dan aan de exotische nieuwkomers. En voor ambachtelijke vissers die net als vogels zijn aangewezen op wat het Wad schaft (momenteel veel schelpdieren en weinig vis) kan de Platte oester een nieuwe bron van inkomsten zijn.


Publicatiedatum: 2 juni 2016.
Bron: Waddenvereniging / ‘tAiland lauwersoog.

‘tAiland pleit voor terugkeer Platte oester in de Waddenzee

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding