Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Texelse zilte wortelen en aardappelen krijgen Waddengoud


TEXEL - Gister heeft Marc van Rijsselberghe het Waddengoud keurmerk uitgereikt aan Wim Jansen van Texels Specials/ groothandel Jansen-Dongen bv. Onder toeziend oog van de zilte boeren Henk en Joost Broekman kreeg het bedrijf het keurmerk voor de Zilte Waddenaardappelen en -wortelen van Texel. Nu te koop via www.zeewiervantexel.nl en komende week in de Texelse supermarkten. Het is de bedoeling dat de producten later ook in de schappen van diverse landelijke supermarkten komen te liggen.

Deze zilte waddenwortelen en -aardappelen zijn een antwoord op de verzilting van vele landbouwgronden wereldwijd als gevolg van de klimaatverandering. De producten zijn verbouwd op Texelse landbouwgrond die geïrrigeerd is met brakwater. Door onderzoek is men te weten gekomen dat sommige rassen zich kunnen redden op zoute grond terwijl de meesten dood gaan. Bijkomend effect is dat deze zouttolerante wortelen en aardappelen op zilte grond juist zoeter smaken. Door het zout ervaren de planten stress en maken daardoor meer suikers aan. “Texels Specials slaat zo samen met Waddenwier de handen ineen om de verziltingsproblematiek op een smakelijke manier op en boven tafel te krijgen”, aldus Marc van Rijsselberghe.

Bemesting met zeewier

Zilte aardappelen en wortelen worden bemest met een biologisch zeewier-extract. Waddenwier heeft dit zeewier-biostimulant ontwikkeld om aardappelen en wortelen mee te bemesten en te helpen groeien onder zilte omstandigheden. Deze duurzame en milieuvriendelijke manier van bemesten verbetert niet alleen de smaak, maar laat de aardappelen en wortelen ook gezonder en met meer spoorelementen groeien.

Recepttip: combineer de aardappelen en wortels met truffelwier

Lieke Stöver (Waddenwier): “Door de bemesting met zeewier kwamen we op het idee om Truffelwier, één van onze smaakmakers, toe te voegen tijdens de bereiding van de zilte aardappelen en wortels. Dat is gedroogd zeewier met een truffelachtige smaak, waardoor de bereide groenten nóg lekkerder gaan smaken. Aanrader voor thuis"!

Waddengoud

De zilte Texelse waddenwortelen en -aardappels worden geteeld volgens de Waddengoudrichtlijnen. In samenwerking met boeren en een zilte teeltexpert heeft Waddengoud hier speciale richtlijnen voor ontwikkeld. De regels hebben onder meer betrekking op herkomst (Texel), duurzaamheid, biodiversiteit en eisen aan de zilte omstandigheden waarin de gewassen groeien.

Een bijdrage aan de wereldwijde voedselzekerheid

Een deel van de opbrengst van een zak aardappelen of wortelen gaat naar begeleiding, onderzoek en kennisoverdracht van Salt Farm Foundation om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij een optimale teelt van groenten onder zilte omstandigheden. Dankzij zilte landbouw kan men gezinnen voeden en een toekomst opbouwen. Niet alleen voor deze generatie, maar ook voor generaties die volgen.

 

Publicatiedatum: 12 maart 2021.
Foto rechtsboven: © Waddenwier.

 

Texelse zilte wortelen en aardappelen krijgen Waddengoud
Vergroot deze afbeelding