Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Traceerbare waddenvis voor consument


Aan verswaren, waaronder vis, in winkels, speciaalzaken of menig restaurant is niet te zien waar dit vandaan komt. Voor veel culinaire liefhebbers een gemis. Voor consumenten van Waddengoud gecertificeerde vis van de TS31 van Jan Geertsema en Barbara Rodenburg niet meer, want zij kunnen nu met eigen ogen zien waar zij deze vis in de Waddenzee vangen, wie de vissers zelf zijn en op welke manier zij vissen.

De vissers doen namelijk mee met een wereldwijd project om vis te labelen en te coderen. Deze code voert de eindgebruiker op www.thisfish.info in en alle informatie en foto’s van de vis, vissers en visserij verschijnt op het scherm. Het inzichtelijk maken van de route van de vis tot op het bord van de consument is een poging om de authenticiteit en transparantie van duurzame visserij te stimuleren.

Traceerbaar over de hele wereld
Jan Geertsema en Barbara Rodenburg vissen met de TS31 Internos op de Waddenzee. Via de duurzame vismethode staand want vangen zij van april tot en met oktober harder en zeebaars in de Waddenzee waarvoor zij het streekkeurmerk Waddengoud dragen.

Het is een arbeidsintensieve manier van vissen. In de ondiepere delen van de Waddenzee zoeken zij naar een school harder of zeebaars. Deze proberen ze vervolgens met netten te omsluiten. De netten hebben een grote maaswijdte, zodat jonge vis kan ontsnappen. Een manier die de bodem niet omwoelt en de visstand niet aantast. Een vismethode die tot voor kort ook voor menig eindgebruiker nog onbekend was, maar via het mondiale project ‘ThisFish’ nu ook voor hen duidelijk in beeld gebracht.

“Het labelen van alle vis is wel veel werk, maar past bij onze filosofie om te vissen in samenhang met de natuur en om anderen te laten zien wat we doen. Met de labels van ThisFish kunnen nu alle mensen die een door ons gevangen vis in handen krijgen zelf zien hoe en wanneer die is gevangen”, aldus Barbara Rodenburg.

ThisFish maakt het ook mogelijk voor de vissers om te traceren waar hun vis heen gaat. Via de website van ThisFish kunnen  vissers zien waar op de wereld codes van door hun gevangen vissen zijn opgezocht en gebruikers kunnen ook een bericht achterlaten voor de vissers.

“We hebben al erg leuke reacties gehad van mensen uit Frankrijk en Engeland. Het doet je goed dat niet alleen je boodschap overkomt, maar dat mensen je vis ook nog eens heerlijk vinden. ”

ThisFish
Het wereldwijde label- en coderingsysteem ‘ThisFish’ is een initiatief van Ecotrust uit Canada en diverse partners uit de vissector. Het is een manier om de waarden van eerlijke en schone visserij beter uit te dragen door visser, tussenhandel en consument aan elkaar te koppelen.

Tegelijkertijd vormt deze koppeling ook een marketinginstrument om duurzame vis nog beter in de markt te zetten, want de verschillende marktpartijen en de consument kunnen op deze manier gemakkelijk met elkaar in contact komen en elkaar waardevolle informatie verschaffen. Slaat het aan, dan kan dit een enorme stimulans betekenen voor de duurzame visserij wereldwijd.

Beleving
Jan en Barbara Geertsema vissen al sinds 2006 volgens de richtlijnen van streekkeurmerk Waddengoud. De aansluiting van Waddengoud gecertificeerde vissers bij ThisFish juicht Stichting Waddengroep, eigenaar van het keurmerk, toe.

“We zijn inmiddels met Waddengoud een weg ingeslagen om de gebiedswaarden te koppelen aan streekproducten en –diensten om zo de beleving van het Waddengebied rondom deze producten en diensten te vergroten. Dit om het gebied op de kaart te zetten en de regionale economie te stimuleren. De informatie en fotografie van wadvissers die via ThisFish eenvoudig voor consumenten toegankelijk is, past uitstekend in dit plaatje”, zegt Henk Pilat van de Waddengroep.

Jan en Barbara Geertsema zijn tevens de initiatiefnemers achter visserscollectief Goede Vissers en informatiecafé ’t Ailand in Lauwersoog.

Traceerbare waddenvis voor consument
Vergroot deze afbeelding