Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Tuintips van walnootexpert Anne Oosterbaan: walnoten mengen met duindoorn en andere soorten


(Door Anne Oosterbaan)

Een walnotenbeplanting kan puur uit walnoten bestaan (eventueel met verschillende rassen voor een goede bestuiving en risicospreiding), maar kan ook gemengd worden aangelegd met andere boom- of struiksoorten. Dit kan handig zijn, om in de eerste jaren dat de walnoot nog niet volop draagt, opbrengst te hebben van de tussenteelt.

In landen als Italiƫ en Frankrijk wordt hiervoor veelal hazelaar gebruikt. Ook in ons land wordt op sommige plaatsen hazelnoot geteeld tussen de walnoten. Een minder gebruikelijke is menging met duindoorn. Een walnotenteler in de Noordoostpolder heeft zelfs een menging aangelegd van walnoot met hazelnoot en duindoorn. Duindoorn levert prachtige oranje bessen, waarvan sap, jam en likeur gemaakt kan worden. De oogst van de bessen gebeurt met tak en al. Nadat de bessen verwijderd zijn kunnen de takken worden gebruikt als voer voor bijvoorbeeld geiten. Walnotenbomen kunnen zelfs worden gecombineerd met kwekerijgewassen, zoals coniferen, Buxus of Taxus.

Zo zijn er veel mogelijkheden om walnotenteelt te combineren met andere gewassen. De kunst hierbij is om de combinatieteelt zodanig in te richten dat het tussengewas voordeel heeft van de walnoten en/of andersom. Soorten zoals Buxus en Taxus die gevoelig zijn voor extreme zonnehitte (zonnebrand) in het groeiseizoen kunnen profiteren van de (half)schaduw die de wijd geplante walnotenbomen leveren. Andersom kunnen vlinderbloemige boomsoorten zoals Elzen en Robinia, maar ook andere soorten zoals duindoorn zorgen voor wat extra stikstof in de bodem, waarvan de walnoot kan profiteren. Die stikstof komt via hun stikstofrijke blad in de grond maar ook via de knobbeltjes aan hun wortels waarin bacteriƫn zitten, die stikstof uit de bodemlucht kunnen halen.

Meer over walnoot weten? Dat kan met mijn boek WALNOOT+. Dit boek kost 20 euro (excl.  4 euro verzendkosten) en is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl

 


Jonge walnootbomen tussen de duindoornstruiken (Foto: Huub Schepers).


Publicatiedatum: 25 november 2016.
Foto boven: Walnootbomen met buxus (Anne Oosterbaan).

Tuintips van walnootexpert Anne Oosterbaan: walnoten mengen met duindoorn en andere soorten

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding