Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Tuintips walnootbomen: altijd 2 walnoten planten?


Bij de aanplant van een walnoot krijg ik nogal eens de vraag of er altijd 2 bomen moeten worden geplant om voldoende vruchtdracht te krijgen. Dat is niet altijd nodig, maar soms  bevorderlijk en in enkele gevallen echt noodzakelijk.

Het is overigens altijd goed om bij het kopen van een boom de kweker van de boom er naar te vragen of er een bestuiver nodig is.

Mannelijke en vrouwelijke walnootbloemen
Een walnoot heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen (de katjes) verschijnen het eerst en leveren het stuifmeel. De vrouwelijke bloempjes (zie foto) die bijna niet opvallen en aan het eind van de twijgen zitten, verschijnen bijna altijd later dan de mannelijke bloemen.

De bestuiving moet door de wind plaatsvinden. De bloei van de mannelijke en vrouwelijke bloemen van één ras valt vaak maar een korte periode samen. Veel rassen kunnen door deze overlap zichzelf wel bevruchten, maar als de overlap echt kort is, is het wel handig om bij aanplant te mengen met een ander ras, zodat er meer overlap is van bloeitijd van mannelijke en vrouwelijke bloemen en er dus meer kans op bevruchting is. Bij sommige rassen is er zelfs helemaal geen overlap tussen de mannelijke en vrouwelijke bloei en dan is het noodzakelijk om er een ander ras bij te planten om vruchtdracht te krijgen.

Bloeitijden walnootrassen in boek WALNOOT+
In mijn boek WALNOOT+ is een overzicht te vinden van de bloeitijd van mannelijke en vrouwelijke bloemen van veel rassen en een aanduiding of er een bestuiver nodig is.

Ik wil er overigens ook nadrukkelijk op wijzen dat het vanwege het gevaar voor late voorjaarsnachtvorst van groot belang is late bloeiers te gebruiken. Dat is kortgeleden wel weer gebleken; alle noten die waren uitgelopen, zijn bevroren! Laatbloeiende rassen zijn bijvoorbeeld  Kwanten nr. 26,  Giesenheim Nr. 26 en Mars.
 
Meer weten over de walnoot? Het boek WALNOOT+ (€ 20 euro , excl.  4 euro verzendkosten) is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl

 

Door: Anne Oosterbaan, walnootexpert.

 

 


Publicatiedatum: 6 juni 2017.
Foto boven: vrouwelijke bloemen van de walnoot (foto: A. Oosterbaan)

Tuintips walnootbomen: altijd 2 walnoten planten?

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding