Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Vakantie Friese Waddenkust: stedentrips, platteland, kwelders en streekproducten


FRIESLAND - Wie Wadden zegt, denkt aan de Waddeneilanden. Inderdaad hebben we prachtige eilanden, maar er is meer, veel meer. De kustgebieden van ons Werelderfgoed Waddenzee zijn net zo mooi. En verrassend veelzijdig. In een serie van 3 artikelen stellen we je de Waddenkustgebieden van Groningen, Friesland en Noord-Holland aan je voor. Dit is de 2e in de reeks: het Friese Waddenkustgebied.

Het Friese Waddenkustgebied loopt van de Afsluitdijk helemaal tot aan het Lauwersmeer. Dit gebied kenmerkt zich door het platteland, mooie vergezichten, historische steden, oude terpdorpen (met Hegebeintum als hoogste terp van NL), kwelderlandschap en is grotendeels omringd door de Waddenzee, het IJsselmeer en het Lauwersmeer.

Stedentrips Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum

Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum zijn 4 steden in de Friese Waddenregio met elk een eigen historie, prachtige oude gebouwen, grachten en straatjes. Leeuwarden is in 2018 zelfs Culturele Hoofdstad van Europa. Trips naar deze steden zijn zeker de moeite waard.

Dagtochten Friese Waddeneilanden

Daarnaast kun je ook dagtochten maken naar de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Aanrader is om dit per zeilschip te doen. Zeilklippers Excelsior, Iselmar, Zwarte Valk en Isis organiseren zeiltochten op de Waddenzee, waaronder droogvaltochten. Ook bieden deze zeilschepen overnachtingen op hun schip aan.

Oud vissersdorp Paesens-Moddergat

In het historische vissersdorp Paesens-Moddergat kun je met Stichting Oan’e dyk een culinaire wadlooptocht ondernemen. Een tocht over de kwelders en het slik van de Waddenzee op zoek naar zeevoedsel, zoals kokkels, mossels, alikruiken en Japanse oesters en planten zoals zeekraal. Samen met een ouderwets gebakken vis en patat ga je de vangst bij terugkomst bereiden en proeven.

Wandel- en toertochten binnen- en buitendijks

Zowel binnendijks als buitendijks zijn er tal van activiteiten. Waddengoudfotograaf Meindert van Dijk uit Sexbierum onderneemt natuurfotowandelingen.

Seedykstertoer bij Marrum organiseert diverse waddentochten met o.a. een panoramawagen in het buitendijks natuurgebied Fryslân Bûtendyks.

Ook is er het wandelnetwerk Waddenwandelen die diverse wandelroutes over de gehele kuststrook heeft uitgezet.

Kweldercentrum Noarderleech is ook een aanrader. Dit is een ‘onbemand’ informatiecentrum bij de Friese Waddenzeedijk bij Hallum waarbij je alles te weten komt over de kwelders.

Kollumer Zoete Erwt & Dik Trom erwt

Ook culinair timmert het Friese Waddenland goed aan de weg. De bijna met uitsterven bedreigde Kollumer Zoete Erwt is door akkerbouwer Piet Hoekstra uit St. Jacobiparochie weer nieuw leven in geblazen. Teler Jan van der Velde uit Kollum had slechts 6 erwtjes bewaard. Hij gaf ze aan collega-teler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie die er weer een bloeiende teelt van heeft gemaakt.

Boer Piet is vorig jaar ook de Dik Trom erwt uit de jaren ’50 weer gaan verbouwen. Hij liep deze erwt toevallig tegen het lijf in de genenbank voor oude Nederlandse rassen in Wageningen.

Berlikumer Geeltje

Het aardappelras het Berlikumer Geeltje is al meer dan 120 jaar oud en werd voornamelijk geteeld rondom Berlikum. Echter het ras verdween door de huidige aardappelsoorten die hogere opbrengsten hebben. Gelukkig hebben enkele liefhebbers uit Berlikum en Engwierum deze aardappel niet verloren laten gaan. Zodoende konden de gebroeders Smits uit Berlikum met wat pootgoed weer betekenis geven aan deze delicatessenaardappel.

Koolzaadolie en koolzaadhoning

Het knalgele koolzaad is een historisch gewas. Halverwege de vorige eeuw werd het veel verbouwd in het Waddenkustgebied, met name in Groningen. Nu lijkt het veelzijdige koolzaad weer terug te komen. Jaap Wilman van Broersma-State in Engwierum loopt hierin voorop. Van zijn koolzaad perst hij koolzaadolie. En hij laat imkers bijenkasten plaatsen bij zijn knalgele velden, die er een heerlijke koolzaadhoning van maken. Wilman verkoopt zijn waar in zijn eigen boerderijwinkel.

Restaurant

In het gehele Nederlandse Waddengebied dragen slechts 16 restaurants het Waddengoud keurmerk. Restaurant De Zwarte Haan bij de zeedijk nabij St. Jacobiparochie is daar één van. Al sinds 2010 draagt De Zwarte Haan Waddengoud. Zij werken dan ook veel met Waddenproducten en producten direct uit hun eigen omgeving. En aan de dijk gelegen, in een monumentaal pand en uitzicht over het typische Friese platteland heb je hier een héél bijzondere Waddenervaring.

 

Overnachten Friese Waddenkustgebied

Maar een mooi gebied heeft natuurlijk ook uitstekende accommodaties nodig om een verblif mogelijk te maken. Slechts 3 Friese overnachtingsplekken hebben het Waddengoud-keurmerk.

Daarvan kunnen wij met zekerheid zeggen dat deze uitstekende kwaliteit leveren, persoonlijk gastheerschap bieden en dat ze een sterke binding hebben met de streek en respectvol omgaan met de natuur. Deze accommodaties willen graag dat de gast een goede ervaring aan de streek overhoudt door hen mooie tips en info te geven over het gebied als gasten daarom vragen.

Dit zijn de 3 Friese Waddengoud gecertificeerde accommodaties:

Minicamping De Seedykstertoer nabij Marrum

Aan de rand van de Waddenzee bij het Friese Marrum vind je De Seedykstertoer. Een veelzijdig bedrijf met een minicamping met 15 standplaatsen, een chalet en trekkershut. Daarnaast hebben ze een 24 meter hoge uitkijktoren en activiteiten als Waddentoertochten in een panoramawagen, wadlopen, abseilen, boogschieten, GPS-tochten, museum, overdekte speelhal en horeca.

Reserveer een plek of activiteit bij De SeedyksterToer

Flash is required!
 
B&B Lytshuis Zilver in Paesens-Moddergat

Bed & Breakfast Lytshuis Zilver ligt aan de rand van Paesens-Moddergat, één van de weinige Friese dorpen dat pal aan de Waddenzee ligt. De B&B bevindt zich op 400 van de Waddenzee. Er zijn 4 ruime gastenkamers met allemaal een eigen ingang en privébadkamer. Eén kamer heeft een bedstede en één kamer is geschikt voor rolstoelgebruik. Bij Lytshuis Zilver serveert men het uitgebreid streekontbijt met Waddenprodukten, eigengemaakt brood en boerderijeitjes persoonlijk aan tafel (geen buffet). Een ideale plek bij de Waddenzee voor sfeervolle en comfortabele overnachtingen.

Reserveer je kamer bij B&B Lytshuis Zilver

Flash is required!
 
Short-stay appartementen De Bank in Harlingen

Short-stay hotel ‘De Bank’ is een oud monumentaal bankgebouw aan de Noorderhaven in Harlingen. Het heeft 8 luxe designappartementen voor toeristen en zakenmensen, die 1 tot uiterlijk 12 maanden willen verblijven. Ieder designappartement in De Bank is vernoemd naar een bestaande valuta en bevat in de inrichting ook elementen uit het betreffende land. De appartementen bestaan uit een complete bad- en slaapkamer, een keuken, wasmachine en droger. De appartementen bieden plaats aan 1 tot maximaal 6 personen

Boek je appartement bij Short-stay De Bank

 

Publicatiedatum: 13 april 2017.
Foto: Marcel van Kammen.

Vakantie Friese Waddenkust: stedentrips, platteland, kwelders en streekproducten
Vergroot deze afbeelding