Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Vakantie Groninger Waddenkust: natuur, cultuur en historie in één


GRONINGEN - Wie Wadden zegt, denkt aan de Waddeneilanden. Inderdaad hebben we prachtige eilanden, maar er is meer, veel meer. De kustgebieden van ons Werelderfgoed Waddenzee zijn net zo mooi. En verrassend veelzijdig. In een serie van 3 artikelen stellen we je de Waddenkustgebieden van Groningen, Friesland en Noord-Holland aan je voor. Dit is de eerste
in de reeks: het Groninger Waddenkustgebied.

In een strook van 34 kilometer tussen Lauwersoog en de Eemshaven ligt de Waddenkust van Groningen. Achter de dijk is een uitgestrekt gebied met kwelderlandschappen waar de Waddenzee vrij spel heeft. Een prachtige zilte natuur met gigantische hoeveelheden wadvogels en met het kleinste open zeehaventje van Nederland: Noordpolderzijl. Schiermonnikoog is hemelsbreed slechts zo’n 5 km verwijderd van de kust. Dit geeft een prachtig uitzicht als je op de dijk staat.

Binnendijks vind je polderlandschappen, oude zeedijken, typische Groninger landhuizen (borgen) en eeuwenoude wierdendorpen. Te voet, op de fiets of met de auto over de vele kleine landweggetjes is zeer zeker de moeite waard om het gebied te ontdekken. Het is genieten van rust en ruimte.

Dagje Schiermonnikoog, Lauwersmeer of Groningen-stad

Het gebied is voor toeristen erg veelzijdig. Een dagje Schiermonnikoog met zee en strand, een dagje Lauwersmeer en lekker vis eten op de pier bij ‘tAiland in Lauwersoog of een dagje naar de Hanzestad Groningen kun je met gemak doen. Of een dagje Groninger kunst en cultuur snuiven bij Galerie Het Raadhuis In Eenrum of Cultuurerf Andledon met dichter Gritter in Den Andel is ook een aanrader.

Zeilen, vistochten, wadlopen en borgen

Ook zijn er veel leuke activiteiten. Een zeiltocht op de Waddenzee met de historische klipper Willem Jacob of de Najade, Waddenvistochten & visfileerworkshops bij ‘tAiland Lauwersoog, wadlooparrangementen van Wadloopcentrum Pieterburen of een bezoek aan de eeuwenoude Borg Verhildersum en lekker eten bij Restaurant ’t Korensant Verhildersum.

Het reisbureau Tour de Wadden is zelfs gespecialiseerd in het aanbieden van de leukste activiteiten in de Groninger Waddenstreek.

Witte aalbessen, spelt en boerderijwinkel Pieterburen

Voor lekkere streekproducten kun je terecht bij Waddengoudboerderijwinkel Pieterburen met een eigen geitenkaasmakerij of de Witte aalbes- en Speltproducten van Landgoud. Landgoud is een biologisch akkerbouwbedrijf in Kloosterburen en laat van witte aalbessen sap en wijn (Blanka) maken. Van de eigen spelt laat Landgoud o.a. pasta, meel en banketproducten maken.

Vakantieappartementen, B&B’s en hotels

Voor een geslaagd verblijf, moeten er natuurlijk goede overnachtingsmogelijkheden zijn. De accommodaties met het Waddengoud streekkeurmerk bieden kwaliteit, persoonlijk gastheerschap en een sterke binding met de streek en natuur. De gastheren en -vrouwen van deze accommodaties willen hun gasten de bijzonderheden van de streek laten ervaren en geven hun gasten dikwijls leuke tips en info.

Er zijn 5 ‘Waddengoud’ accommodaties in het gebied. Wij stellen ze graag aan je voor:

B&B Stee en Stoetje inWarffum

B&B Stee & Stoetje ligt in het pittoreske wierdendorp Warffum op het Groningse Hoogeland. Het pand waarin je verblijft, dateert uit 1850 en is een voormalig huiskamercafé. In de woonkamer staat nog de authentieke barkast van dit café.

Bekijk de site van B&B Stee & Stoetje Warffum (reserveren kan telefonisch via de site van Stee & Stoetje)

Flash is required!
 
Hotel-restaurant Het Klooster in Kloosterburen

Slapen in een voormalig klooster gebouwd in 1926. Het hotel heeft 16 kamers, inpandige kapel, 4 conferentiezalen, eigen bibliotheek met informatie over de regio en een grote tuin.

In de voormalige refter bevindt zich het restaurant waar je kunt genieten van de heerlijke keuken van Het Klooster. Een prima uitvalsbasis voor uw ontdekkingstocht van het Groninger Waddenkustgebied.

Reserveer je kamer bij Het Klooster

Flash is required!

Waddenhoes Gastenverblijven in Pieterburen

Voor een vakantiehuis, B&B of groepsaccommodatie kun je bij Waddenhoes Gastenverblijven in Pieterburen terecht. De accommodatie is gevestigd in een voormalig biologische broodfabriek.

Boek je accommodatie bij Waddenhoes Gastenverblijven

B&B-Sauna D'olle Pastorie in Vierhuizen

De serene rust van van B&B-Sauna D’Olle Pastorie in het Groningse Vierhuizen ervaar je al bij binnenkomst. Alles in deze stijlvol ingerichte Bed & Breakfast ademt ontspanning uit. De kamers, de tuin en ook je gastheer en gastvrouw zorgen voor deze ontspanning.

Het saunacomplex (120 m² inclusief besloten buitenplaats) kun je als gast of niet-gast per dagdeel privé huren. (De sauna kun je tot 1,5 uur van te voren reserveren.)

Reserveer je kamer bij B&B D’Olle Pastorie Vierhuizen

Hotel Waddenweelde in Pieterburen

Naast Zeehondencrèche Pieterburen, vind je het gezellige Hotel Waddenweelde. Het hotel beschikt over 38 ruime hotelkamers, een à la carte restaurant, een bruincafé, pizzeria-grill restaurant, badhuis met zwembad en sauna, twee vakantiewoningen, grote speeltuin met skelterbaan, wadloopwinkel en een ijssalon.

Reserveer je kamer bij Hotel Waddenweelde

Flash is required!

 

Publicatiedatum: 29 maart 2017.
Foto: Ale Havenga van Landgoud in het spelt (Fotograaf: Remy Vaartjes.)

Vakantie Groninger Waddenkust: natuur, cultuur en historie in één
Vergroot deze afbeelding