Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Vakantie Noord-Hollandse Waddenkustgebied: vis, strand en het geheime Waddeneiland


NOORD-HOLLAND - Wie Wadden zegt, denkt aan de Waddeneilanden. Inderdaad hebben we prachtige eilanden, maar er is meer, veel meer. De kustgebieden van ons Werelderfgoed Waddenzee zijn net zo mooi. En verrassend veelzijdig. In een serie van 3 artikelen stellen we je de Waddenkustgebieden van Groningen, Friesland en Noord-Holland aan je voor.

Dit is de laatste in de reeks: het Noord-Hollandse Waddenkustgebied ook wel de kop van Noord-Holland genoemd. In de volksmond is dit een benaming waar Texel ook bij hoort. In dit artikel nemen we vooral het vaste land in beschouwing.

De kop van Noord-Holland is een brede strook kustgebied dat loopt van de regio Den Helder naar het gebied rondom het Amstelmeer en verder naar de Afsluitdijk. Dit gebied kenmerkt zich voornamelijk door het voormalig Waddeneiland Wieringen, havenstad Den Helder, strand en veel water met de Waddenzee, Noordzee en het IJsselmeer.

 

Geheime Waddeneiland Wieringen

Wieringen was tot 1924 een Waddeneiland. Met de aanleg van de Afsluitdijk was het geen eiland meer, maar het landschap heeft nog vele kenmerken van het oude Waddeneiland. Het is glooiend en kronkelig met oude wierdijken gemaakt van ingeklonken zeewier waarmee ooit het land werd beschermd tegen de zee. Op sommige plekken kom je nog tuinwallen tegen. 

Een wandeling of fietstocht naar Hippolytushoef, langs de Waddenzee of over de rustige boerenweggetjes, is zeer de moeite waard. Tussentijds even bijkomen in een theetuin of bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Of ga naar de Haukes, de haven van het Amstelmeer, het Lutjestrand of de jachthaven Marina Den Oever.

 

Vissershaven Den Oever

Bij de Afsluitdijk ligt het dorpje Den Oever, bekend om zijn vissershaven en de Zeeverse vismarkt op zaterdag waar je kakelverse vis rechtstreeks van de viskotters kunt kopen. Vanuit de haven kun je ook leuke vistochten maken op de Waddenzee. De Groot Recreatie heeft zijn voormalige vissersboot omgebouwd om toeristen mee te nemen. De garnalentocht is een aanrader, waarbij je de vers gevangen garnalen aan boort proeft en zeeleven in aquariumbakken kan bekijken. Ook organiseren ze wadlooptochten en zilte groente pluktochten.

 

Stedentrip Den Helder

De havenstad Den Helder is in de 16e eeuw ontstaan. De stad was uit militair oogpunt altijd een belangrijke plaats. Een marinebasis, oude forten uit de tijd van Napoleon, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en veel nautische musea zijn er te vinden. En in 2017 vindt Sail Den Helder weer plaats. Een internationaal nautisch evenement waar de mooiste Tall Ships, historische en moderne schepen en marineschepen te bewonderen zijn. En in heel de haven zijn dan vele culturele activiteiten te beleven.

 

Dagje Texel

Vanuit Den Helder is het slechts 20 minuten varen naar Texel, zodat een dagtrip naar Texel zo gemaakt is. Genieten van de vele typische Texelse producten kun je dan eigenlijk niet missen Kijk op Waddenmarktplaats voor de leukste activiteiten en restaurants op Texel.

 

Dagje strand

In de kop van Noord-Holland kun je ook gemakkelijk een dagje strand meepakken. Onder Den Helder begint het Noordzeestrand met vele leuke badplaatsjes voor een heerlijk dagje vertoeven aan zee.

 

Streekproducten Uit Eigen Streek

Wil je graag streekproducten uit de Kop van Noord-Holland? Dan tippen wij Uit Eigen Streek van Marion Lont. Zij verkoopt Waddendelicatessen, Hollandse delicatessen, streekproduct- en kerstpakketten. Marion heeft een seizoenswinkel bij Camping Waddenzee aan de Westerlanderweg 43 in Westerland en een winkel aan het Kerkplein 23 in Hippolytushoef (in de Tutto Concept Store). Daarnaast staat Uit Eigen Streek ook op diverse lokale streekmarkten, foodfestivals en evenementen.

Ook kun je producten bestellen in de webwinkel van Uit Eigen Streek.

 

Overnachten Kop van Noord-Holland

Er zijn 3 accommodaties in het Noord-Hollandse Waddenkustgebied die ons streekkeurmerk dragen. Zij voldoen aan de door ons gestelde criteria voor accommodaties en waddenbeleving.

 

Recreatiepark Wiringherlant

Tegen de Noordhollandse dijk bij Hippolytushoef, ver weg van alle drukte vind je recreatiepark Wiringherlant met de sfeer van vroeger en de eisen van nu. Je kunt er diverse accommodaties huren als recreatievilla’s, recreatiechalets, hotelkamers, trekkershutten, vaste plaatsen en ruime toeristische plaatsen.

Reserveer je accommodatie bij Recreatiepark Wiringherlant

 

 

Groepsaccommodatie 't Waddenhuus

Midden in het Wieringer landschap bij Hippolytushoef ligt Groepsaccommodatie ’t Waddenhuus van De Groot Recreatie en is te boeken voor maximaal 48 personen. Iedere accommodatie heeft zijn eigen terras en daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van het ruime perceel (6000 m2) waarop onder andere een speeltuin met piratenboot, klim- en schommelrek staat.

Ook het BoeiBaden is populair bij ’t Waddenhuus.

Reserveer je accommodatie van ‘t Waddenhuus

 

Villa Nieuwland

Het rijksmonument B&B Hotel Villa Nieuwland is een luxe herenboerderij nabij Den Oever. Het hotel heeft een oplaadpunt voor elektrische auto’s, huurfietsen en prachtig uitzicht op de Waddenzee. B&B Nederland geeft een 5-tulpen classificatie en heeft Villa Nieuwland onlangs genomineerd voor Beste B&B van Nederland.

Reserveer je kamer bij Villa Nieuwland

 

Publicatiedatum: 20 april 2017.
Foto: Villa Nieuwland.

Vakantie Noord-Hollandse Waddenkustgebied: vis, strand en het geheime Waddeneiland
Vergroot deze afbeelding