Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Voor ondernemers: excursie streekproducten & oude rassen Zuid-Limburg 2 & 3 juni


LIMBURG - Wegens succes herhaald! Na de excursie naar het Groninger Hoogeland en de Friese Wouden in juni 2013, organiseert het Praktijknetwerk Landschap van Smaken nu een meerdaagse excursie naar Zuid-Limburg. Op 2 en 3 juni gaat u samen met de deelnemers op bezoek bij inspirerende bedrijven en verkent u met hen de afzetkansen voor ambachtelijke streekproducten en oude rassen en gewassen.

De excursie
Op het programma staat bijvoorbeeld een bezoek aan Mart Vandewall, de enige echte ambachtelijke stroopstoker van ons land. Op zijn eigen fruitteeltbedrijf heeft Mart een monumentale hoogstamboomgaard met oude Limburgse rassen, met namen als Eysdener Klumpke, Gronsvelder Klumpke, Joep Musch, en de Herfstpeer van Geulle. Deze oude rassen vormen de basis van de ambachtelijke Limburgse peren- en appelstroop met hun kenmerkende smaaknuances.

Een bezoek aan de Bisschopsmolen in Maastricht mag niet in het programma ontbreken. Frank van Eerd vertelt enthousiast over de echte Limburgse Vlaai met Kollenberger Spelt gebakken. Ook het brood is van spelt, maar ondertussen is Frank op zoek naar verwerkingsmogelijkheden voor vele andere oude granen, waaronder haver, gerst en boekweit. De kansen en knelpunten diept u verder uit met onder andere pastamaker Ruud Souren van Pasta Pura uit Beek.

Het begin van het avontuur begint echter met een veldexcursie onder leiding van herborist Frank Radder, die laat zien welke eetbare planten en kruiden er in het wild en langs de weg voorkomen. U brengt een bezoek aan de bekende Eyserhalte en u vergaapt zich aan het enorme assortiment van Nederlands grootste biologische kruidenkwekerij PUUR in Margraten. Op de fiets gaat u vervolgens langs de hoptuinen van Gulpener in Reijmerstok en eindigt in het Gulpener Bierhuys voor een proeverij van bijzondere bieren. Ook een bezoek aan Schaapskooi Eperheide met de kudde mergelland schapen is deel van het programma.

Volledige programma
Bekijk het Programma excursie Zuid-Limburg juni 2014 voor het volledige overzicht en de verdere voorwaarden.

De kosten bedragen € 50,- per dag en de overnachting € 27,50 per persoon.

Aanmelden
Ga mee op stap en meld u snel aan, vóór 15 mei, via info@erkendstreekproduct.nl

Praktijknetwerk Landschap van Smaken
Het landelijke Praktijknetwerk Landschap van Smaken is een samenwerking waarbinnen boeren, verwerkers, horeca en de handel kennis en ervaringen uitwisselen rond het telen, verwerken en vermarkten van oude en bijzondere rassen en gewassen. Stichting Waddengroep draagt zijn steentje hier aan bij.


Datum: 5 mei 2014.
Foto: Landschap van Smaken.

Voor ondernemers: excursie streekproducten & oude rassen Zuid-Limburg 2 & 3 juni

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding