Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Waddenfoodroutes & online marktplaatsen


Stichting Waddengroep, NHL Stenden, Visit Wadden en een netwerk van honderden waddenondernemers slaan de handen inéén om de komende 5 jaar de waddengastronomie en lokaal waddenvoedsel op de kaart te zetten. Met respect voor de waarden van Werelderfgoed Waddenzee willen ze hiermee het ‘groen bewuste’ food toerisme aanwakkeren. Eén van de onderdelen van hun project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ is het creëren van 50 waddenfoodroutes en online marktplaatsen.

50-tal waddenfoodroutes
Boeren, vissers, tuinders, horeca, winkels en toeristische ondernemers in de Waddenregio met elkaar verbinden. Het ontwikkelen van 50 waddenfoodroutes moet hier mede voor zorgen. Dit neemt Stichting Waddengroep voor haar rekening. “Zo’n route is een ontdekkingstocht naar lokale voedselproducenten, culinaire hoogtepunten in de plaatselijke horeca en andere trekpleisters. De routes zetten we uit in kustgebied en eilanden van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Wandel-, fiets- en zelfs vaarroutes gaan we creëren”, vertelt Annette van Ruitenburg van de Waddengroep.

Online marktplaatsen
Daarnaast gaat de Waddengroep online marktplaatsen opzetten in verschillende waddenregio’s. Met deze marktplaatsen of webwinkels willen ze waddenproducenten op lokaal niveau samen laten werken in de verkoop van streekproducten. Ook zijn er ideeën om een Waddenbox via deze weg aan te bieden.

Receptuur, scholing en marketingcampagne
NHL Stenden gaat in het project aan de slag met kennisontwikkeling en -verspreiding  op basis van de Waddenschijf van Vijf, waarin ecologisch, biodivers en seizoen centraal staan. In samenwerking met topkoks gaan ze o.a. receptuur, master classes en scholingmodules aanbieden. Visit Wadden zorgt voor nationale en internationale promotie  via ondermeer een jaarlijkse speciale Maand van het Waddenmenu.

Ondernemers
De betrokken partijen zijn nu druk bezig om de organisatie van het complexe project op poten te zetten. Volgende stap is het benaderen van ondernemers om deel te nemen aan het programma.

Meer weten over het project of over foodroutes & online marktplaatsende in de Kop van Noord Holland en Vlieland? Mail naar Annette van Ruitenburg:annette.van.ruitenburg@waddenvoedsel.nl .

Meer weten over wat er in de provincies Friesland en Groningen op stapel staat? Mail Henk Pilat voor Friesland, Ameland en Terschelling: henk.pilat@waddenvoedsel.nl; en Rens Kalsbeek voor Groningen en Schier: rens.kalsbeek@waddenvoedsel.nl  


Het Waddenfonds maakt het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen cofinancieren het project.


Waddenfoodroutes & online marktplaatsen
Vergroot deze afbeelding